VİDEO - Yaralı bulunan leopar Duhok’ta tedavi ediliyor
Erbil (Rûdaw) – Duhok’un Zaho ilçesinde avcıların kurduğu kapana yakalanarak yaralanan ve nesli tükenmekle karşı karşıya olan çizgili leopar, Duhok’ta tedavi altına alındı.
Zaho’da 29 Aralık günü avcıların kurduğu kapana yakalanan çizgili leopar (İran Parsı), Doğa ve Orman Müdürlüğü polislerince kurtarıldıktan sonra tedavi edilmek üzere Duhok’a nakledildi.
Bir ayağını kaybeden yaralı leoparın Duhok’a getirilirken çekilen görüntüleri, çevrecilerin tepkisine neden oldu.
Hayvan hakları savunucuları eleştiriyor
Rûdaw’a konuşan Irak Doğa Örgütü’nde Kürdistan’daki Vahşi Kedileri Koruma Projesi sorumlusu Hana Reza, Doğa ve Orman Müdürlüğü polislerinin yaklaşımını eleştirdi.
Reza, “Leopar dört gün boyunca yaralı halde kapana sıkışık halde kalmış. Kurtarılması için tecrübesiz ekipler gönderilmiş. Öte yandan kurtarıldıktan sonra halkın gözleri önünde nakledilmiş. Hükumetin tüm bunlara izin vermemesi gerekiyordu” dedi.
Nesli tükenmekte olan leopar, Zaho’ya bağlı Zireze köyü muhtarının kurduğu demir kapanla yakalandı.
Hana Reza, “Yetkililer muhtarı cezalandırmalı. 25 küçükbaş hayvanını yediği için bu tuzağı kurduğunu söylüyor ama bu durum araştırılmalı. Hükumet muhtarın beyanları ile olayın üstünü kapatmamalı. Çünkü doğamızda nesli tükenmekle karşı karşıya olan bu hayvanlar ender doğal servetlerimizdir” diye konuştu.
Kürdistan Bölgesi Hayvan Hakları Örgütü Başkanı Bahtiyar Halid de, 2008’de çıkarılan 8 sayılı yasa ile evcil hayvanlara saldırının vahşi hayvanların öldürülmesine gerekçe olamayacağını hatırlattı.
Çizgili leoparın koruma altına alınması gerektiğini vurgulayan Halid, “Leoparın yaralanmasına neden olanlar sorgulanıp cezalandırılmalı. Çünkü tuzak yerleşim yerlerinin dışında kurulmuş. Bu konuda gerekli yasal başvuruyu yapıp dava açacağız” dedi.
Geç müdahale edildi
Ancak Duhok Peşmerge Doğayı Koruma Kuvvetleri komutanı Cemal Sedo, yaralı leopara ilk müdahaleyi kendileri tarafından yapıldığını söyledi.
Rûdaw’a konuşan Sedo, “29 Aralık günü öğleden sonra saat 16:00’da ihbar aldıktan sonra bir ekiple birlikte Duhok Hayvanat Bahçesi Müdürü’nü de yanımıza alarak gittik. Yanımızda leoparı uyutmak için ekipman da götürmüştük. Ancak karanlık çöktüğü için leoparı göremedik. Sonraki gün leoparın kapanın kurulduğu bölgeden 2 kilometre uzaklaştığını gördük. Müdahale sırasında çevredeki köylüler ve veteriner ekipleri de geldi ve kalabalık oluştu. Leopara ulaştığımızda bir ayağını kaybetmişti. Yanımızda bulunan ekip de tecrübeli isimlerden oluşuyordu” dedi.
Artık doğaya bırakılamaz
Kürdistan Hayvan Hakları Koruma Derneği Başkanı Dr Süleyman Temir Said de, “Yaralı bir halde kurtarılan leopar 5 yaşında yetişkin bir leopar. Bir bacağını kaybetmiş ve yaraları iltihap kapmış. Bu nedenle tevdavi altına alınmıştır” bilgisini paylaştı.
Hayvanın artık doğaya bırakılamayacağını belirten Said, hayvanat bahçesinde koruma altına alınacağını söyledi.
Kürt Leoparı olarak da biliniyor
Kürdistan Hayvan Hakları Koruma Derneği Başkanı Dr Süleyman Temir Said, “İran Parsı veya Kürt Leoparı olarak da adlandırılan ve nesli tükenme tehlikesi altında olan bu leoparlar Kürdistan coğrafyasında da ender olarak görülüyor. Bu leopar türü Ermenistan’dan Pakistan’a, İran ve Kürdistan’a kadarki coğrafyada yaşıyor. 2020’den beri Tolyana ismi verilen bu cins leoparlar belli bir coğrafyada günde yaklaşık 100 kilometre yol kattederek dolaşıyor” dedi.
Bu leopar türünün ortalama yaşı 12 ile 15 yıl arasında değişiyor. Ancak koruma altına alınanlar 20 yıla kadar da yaşayabiliyor. Daha çok Şubat aylarında üreme dönemine giren leoparların hamilelik süresi 95-105 gün arasında değişiyor. Her bir leoparın ağırlığı 85 ile 100 kilo arasında değişiyor.