Rojava seçimleri / ENKS: Boykot - Şam: Yasal değil

Erbil (Rûdaw) -  Demokratik Kuzey Suriye Federasyonu Kurucu Meclisi’nin 22 Eylül’de yapılmasını kararlaştırdığı seçimlere Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) katılmayacak.

 

Demokratik Kuzey Suriye Federasyonu Kurucu Meclisi, geçtiğimiz günlere Kuzey Suriye Federasyonu seçim yasasını onayladı.

 

Meclis'in açıklamasına göre, 22 Eylül 2017’de komünlerin seçimi yapılacak. Ardından 3 Kasım 2017’de mahalle, köy, kasaba ve kentlerdeki yerel yönetim meclislerinin üyeleri  seçilecek.

 

Kuzey Suriye Federasyonu'nda 22 Eylül ve 3 Kasım tarihlerde yapılacak seçimlerin tamamlanmasının ardından 19 Ocak 2018’de  Rojava ve Kuzey Suriye Demokratik Halk Kongresi'nin seçimleri yapılacak.

 

Rûdaw’a konuşan Demokratik Birlik Partisi’ne (PYD) yakınlığıyla bilinen Suriye Kürt Demokrat Partisi (El Parti) Sekreteri Nasreddin İbrahim, oy çoukluğuyla komün, yerel hükümet ve kongre seçimlerinin yapılmasının kararlaştırıldığını söyledi.

 

Toplantıda, Rojava’nın üç bölge olarak belirlenmesine karar verildiğini söyleyen İbrahim, “Bunlar Cızire bölgesi (Haseke, Kamışlo), Fırat bölgesi (Kobani, Gıre Spi) ve Efrin bölgesi (Efrin ve Şehba) şeklinde” dedi.

 

Mahmur Arapları olarak bilinen ve Rojava’ya dışarıdan getirilen Arapların seçimlere katılıp katılmayacağı hakkında ise Nasreddin İbrahim şöyle konuştu:

 

“Dışarıdan gelip yerleşen ya da siyasi karar sonucu federal bölgeye gelen Arapların yerel hükümet ve bölge seçimlerine katılma hakları yok. Sadece köy komünleri seçimlerine katılabilecekler ki yerleştikleri köylerin yönetimlerini seçebilsinler.”

 

 

Rejim karşı çıkıyor

 

Ancak Suriye rejimi, ülkenin bölgelere ayrılmasını, federasyon tanımlamasını ve seçimelere gidilmesini yasadışı olarak tanımlıyor.

 

Rûdaw’a konuşan Suriye Cumhurbaşkanı danışmanlarından Abdulkadir Azuz, “Suriye hükümetinin, özerk yapı tarafından belirlenen bu seçimlerle ilgisi yok. Suriye Anayasası’na aykırıdır ve hükümet asla tanımayacaktır. Anayasal yetkisi olan Suriye hükümeti dışında hiç kimsenin yasa çıkarma hakkı yoktur” dedi.

 

Azuz ayrıca, “Bu yönetmeler tek taraflıdır ve Kürt milislerce silah zoruyla, Suriye’nin kuzeyinde, Haseke’de Kürt halkına ve diğer etnik gruplara dayatılmaktadır” ifadelerini kullandı.

 

Rojava’nın üç bölgeye ayrılması hakkında ise Azuz, şöyle konuştu:

 

“Bunlar geçici yöntemlerdir. Suriye krizinin sona ermesiyle bunlar da sona erecektir. Çünkü o zaman Suriye hükümetinin yapacağı ilk iş terörü ortadan kaldırmak olacak. Krizin son bulması için Cenevre görüşmelerine ağırlık veriliyor ki hükümet ve muhalifler arasında uzlaşı sağlanıp anayasa yeniden düzenlensin.”

 

“Konfederasyona doğru gidiliyor”

 

Almanya’da yaşayan Kürt siyasi gözlemci Hüseyin Omer seçimle ilgili adımların konfederal yapıya doğru atılan adımlar olduğu görüşünde.

 

Hüseyin Omer, “Seçimler arasındaki sürenin 6 ayı bulmadığını görüyoruz. Bu da Rojava’nın konfederasyona doğru hızlı adımlar attığının belgesi. Zaten bu anlamda güçlü bir altyapı da kurulmuş. Çünkü federalizm defacto olarak hayata geçti, karşı çıkacak kimse de yok. Tam tersine Suriye’nin bütün bölgeleri için  federal bölgeler oluşturulması planı var” değerlendirmesinde bulundu.

 

Omer’e göre seçimlere bütün Rojavalı taraflar katılım sağlamalı.

 

Rojava’nın bölgelere ayrılması hakkında ise Omer şunları söyledi:

 

“Daha önce işlerin hızlı ilerleyebilmesi adına bölge kantonlara ayrılmıştı. Şimdi ise daha iyi bir döneme doğru gidiliyor ki o da bölgesel federal yapılardır. Bu da altyapı, yönetim, ekonomi ve toplumsal açıdan daha iyi hizmet verilmesini sağlıyor. Ayrıca daha fazla kurumun açılması ile memur alımı için iyi bir yol açıyor. Şehba ve Gıre Spi bu federalizmin bir parçası olacak. Bu da Rojava’nın sınırlarını Dicle’den Efrin’nin batısına kadar uzatmış oluyor. Kuzey ve Güney Kürdistan’la da sınırlarını birleştirmiş olacak. Gelecekte bu sınırları kolayca kaldırılabilecek.”

 

ENKS’den boykot

 

Kürdistan Demokrat Partisi - Suriye (KDP-S) Merkez Komite Üyesi Nuri Brimo, “Bizler, ENKS bileşenleri olarak bu seçimlere kesinlikle katılmayacağız. Çünkü yasal değildir, çünkü PYD güç kullanarak bunu Batı Kürdistan halkına dayatıyor. Şimdi de bu seçimlerle, dayatmalarına dayanak yapmak istiyor” dedi.

 

Binlerce kişinin göç etmek zorunda kaldığını hatırlatan Brimo, “Efrin ablukada, nasıl seçim yapılacak? Cızire’de Arap nüfusu artmış, bu seçim nasıl yapılacak ve kim gözlemci olacak?” diye sordu.