Türkmen siyasetçi Kahveci: Meydanı boş bırakmayacak ve seçime katılacağız

31-05-2024
Rûdaw
Etiketler Türkmen Reform Partisi Muna Kahveci Kürdistan Parlamentosu
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Türkmen Reform Partisi Başkan Yarımcısı Muna Kahveci, Kürdistan Parlamentosu seçimlerine katılacaklarını beliterek, Bileşenlerin sandalyelerinin seçim bölgelerine paylaştırılması KYB’yi tatmin etmek için alınan bir karar olduğunu söyledi.

Rûdaw TV bültenine konuk olan Türkmen Reform Partisi Başkan Yarımcısı ve Kürdistan Parlamentosu 5’inci Dönem Sekreteri Muna Kahveci, Kürdistan Parlamentosunda kotalara ait sandalyelerin bölgelere dağıtılması kararı nedeniyle kaygılı olduklarının altını çizdi.

Irak Federal Mahkemesi ve Irak Yüksek Seçim Komiserliğinin aldığı kararı Türkmen, Keldani, Süryani ve Ermenilerin çıkarına olmadığını vurgulayan Kahveci, “Bu karar eşitliğe aykırı ve adaletsizce” yorumunu yaptı.

Kahveci, “Süleymani vilayetine verilen Türkmen koltuğu Erbil vilayetindeki temsilin aleyhinedir. Yargıtay ve Seçim Komisyonu'nda karar verildiği ve temyiz edilemediği için hukuki olarak itiraz da edemiyoruz. Ancak komisyonun sandalye dağılımını gözden geçirmesi istenebilir” dedi.

Irak Yüksek Yargı Konseyi'ne bağlı Seçim Yargı Kurulu, 19 Mayıs günü 100 sandalyeli Kürdistan Parlamentosu’nda bileşenlere beş sandalye tahsis edilmesine karar verdi.

Irak Yüksek Federal Mahkemesi ise 20 Mayıs günü Kürdistan Parlamentosu’nda sandalye dağılımına ilişkin yapılan şikayeti reddetti.

Muna Kahveci, Yüksek Yargı Konseyi'ne sandalye sayısının 7’ye çıkarılması yönünde başvuruda bulunduklarını kaydetti.

Federal Mahkeme’nin kararının ardından Kürdistan Parlamentosu'nda bir sonraki dönemde Türkmenler biri Erbil, diğeri Süleymaniye olmak üzere iki sandalyeye sahip olacak.

Kahveci, "Türkmenlerin çoğu Erbil'de. Tek sandalyenin ayırıldığı Süleymaniye’nin Kifri ilçesinde yeterli Türkmen seçmen yok; elimizdeki istatistiklere göre Kifri'deki Türkmen hane sayısı 400'ü bulmuyor” dedi.

"Koltuk dağılımı KYB'nin gönlünü tatmin edecek şekilde yapıldı” diyen Kahveci, Hıristiyanlara da seçmenlerinin bulunduğu Duhok'ta değil Süleymaniye'de koltuk verildiğine dikkati çekti.

Kürdistan Bölgesi’ndeki 10 Türkmen parti, Kürdistan Parlamentosu’nda kotalara ayrılan sandalyelerin kaldırılması kararı üzerine seçimi boykot kararı almıştı.

Kahveci, son kararla birlikte “bu yanlıştan dönüldüğünü” bu yüzden seçime katılacaklarını belirterek, “Meydanı boş bırakmayacağız, seçime katılacağız” diye konuştu.  

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli