300 metre derinliğindeki Çıldır Gölü üzerinde kızak keyfi
Kars (Rûdaw) - Karın ve buzun başkenti, yaşamın kış aylarında sessizliğe büründüğü Serhad şehri Kars’ta bulunan Çıldır Gölü, her yıl binlerce yerli ve yabancı turist ağırlıyor.
Bölgenin en soğuk lokasyanında yer alan Kürt kenti Kars’ta, hava sıcaklığı bazen -45’lere kadar düşüyor. Kars’ta kışın ortalarında hava sıcaklığının eksilere düşmesiyle hayat neredeyse tamamen donuyor fakat bu durum Çıldır Gölü için tam tersine işliyor.
Kışın tamamıyla donan Çıldır Gölü, Kürt illeri, Türkiye ve bir çok ülkeden ziyaretçi ağırlıyor.
Çıldır Gölü, bölgeni Van Gölü’nden sonra en büyük ikinci gölü ama tatlı su gölü bakımından ise en büyüğü. Çıldır, Ardahan ve Kars illeri arasında rakımı 1965 dolaylarında, yazın yüksek yaylalardan ovaya akan dereler ve soğuk pınarların suyuyla besleniyor.
11. ayda hava eksili hanelere düşünce etrafı yavaş yavaş donmaya başlayan gölün bütün yüzeyi ortalama 1 ay sonra tamamen donuyor ve yüzeyde 35-40 cm’lik kalın bir buz tabakası oluşuyor. Çıldır Gölü donduktan sonra atlı kızak yapmak isteyen ve dinlenmek isteyen turistlerin akınına uğruyor.
Rûdaw’a konuşan atlı kızak işletmecisi Mehmet Bilgin, “3 yıldır Kars, Ardahan ve Çıldır gölüne gelen turistlere rehberlik yapıyorum ve aynı zamanda bu atlı kızakların organizatörlüğünü yapmaktayım. Bu kültür tabi bizim için eski bir gelenek; ama dışardan gelen turistler için çok ilginç. Gelen misafirleri atlı kızaklara bindiriyoruz eğlendiriyoruz ve buna benzer çeşitli aktivitelerimiz bulunmakta. Nijerya, Ekvador, İngiltere ve hemen hemen her yerden gelen turistler var, gelen herkes çok memnun ayrılıyor” dedi.
Elbette gölün yüzeyindeki buzun üzerinde atlı kızaklarla seyahat etmenin başka bir keyfi var. Ttabi bu yılda yüzbinlerce insanın buralara akın etmesi anlamına gelmekte. Turistler buzun üzerinde odun ve kurutulmuş hayvan gübresiyle yanan sobalarda pişirilen çaydan içiyor.
Burası macerayı seven aşıklar ve fotoğrafçılar içinde aynı zamanda fotojenik bir yer.
Meteoroloji uzmanı Oğuz Kağan, “Burdaki karın ve kışın güzelliği hiçbirşeye değişilmez tabi, siz de görüyorsunuz, çıldır Gölü'nün üzerindeyiz donmuş vaziyette, Karsa gelindiğinde mutlaka iki yere gitmek lazım biri Ani Harabeleri diğeri de Çıldır Gölü” ifadelerini kullandı.
Turistler, her ne kadar tehlikeli bir yolculuk da olsa bu heyecanı yaşamak için kişi başı 20 lira ödeyerek atlı kızaklara biniyorlar.
Turist Merve Erdinç, “İlk defa geliyoruz Doğu Expresiyle geldik, ben bu kadar keyifli olabileceğini tahmin edemezdim, buranın doğası da kışı da ve en önemlisi insanı da harika” diye konuştu
Ankara'dan Doğu Ekspresi tren seferleri düzenleniyor
Turist Esin Mollaoğlu, “İstanbul'dan birkç arkadaşımla buraya geldik, gelmeden biraz buralara karşı önyargılıydım; ama burayı çok sevdim herkese gelmelerini tavsiye ederim” dedi.
Kışın Serhad illerinden olan Kars ve Ardahan'a karayoluyla gelmek biraz zahmetli. Ancak İstanbul, Ankara ve İzmir'den Kars havaalanına direkt uçuşlar bulunmakta. Aynı zamanda Doğu Expresi olarak hizmete açılan demiryolları seferleri ile kış aylarında turistler keyifli bir yolculuk yapıyor.