İdris Barzani 31 yıl önce bugün hayata gözlerini yumdu

31-01-2018
Rûdaw
İdris Barzani
İdris Barzani
Etiketler İdris Barzani PDK Mele Mustafa Barzani
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Mele Mustafa Barzani'nin en büyük oğlu İdris Barzani'nin hayata veda etmesinin üzerinden 30 yıl geçti.

 

İdris Barzani 1944 yılında Güney Kürdistan’ın Barzan köyünde doğdu. Barzani “Üçüncü Barzan Devrimi” olarak bilinen dönemde hayata gözlerini açtı.

 

1947'de Mahabad Kürt Cumhuriyeti'nin yıkılması ardından Mele Mustafa Barzani 500 peşmerge ile Sovyetler Birliği'ne gittiğinde İdris Barzani henüz 3 yaşındaydı.

 

Dönemin Irak rejimi Barzani ailesini Irak’ın güneyine sürgün ederek, zorunlu kamplara yerleştirdi. Yaklaşık 11 yıl süren sürgünde İdris Barzani ve ailesi sırasıyla Basra, Bağdat ve Musul’da gözaltında tutuldu.

 

Bağdat'ta eğitimine başlayan İdris Barzani, Mele Mustafa'nın dönüşüyle 1958 yılında Güney Kürdistan'a geri döndü.

 

Peşmerge arkadaşları İdris Barzani'nin mütevazi ve sade bir kişiliğe sahip olduğunu, kendini hiçbir zaman onlardan ayrı tutmadığını belirtiyor.

 

Cephe arkadaşlarından biri İdris Barzani’yi şu sözlerle anlatıyor:

 

“Birgün eline aldığı bir dehre ile ağaç ve çalıları budadığını gördüm. Yanına gidip, ‘efendim dikkat edin elinizi kesersiniz’ dedim. O da, ‘Hayır, sen merak etme, bu budadığım ağaçlar birgün bu halka meyve verecek’ dedi. Tüm bunları karşılıksız ve içindeki vatan sevgisi ile yapıyordu.”

 

Bir başka arkadaşı ise, “Kendisi ekmek fırınının başında durur peşmergeye ekmek pişirir ve cephelere gönderirdi. Bize herzaman güzel ekmek pişişrmemizi ve peşmergeyi aç bırakmamamızı tembih ederdi” diyor.

 

1961'de başlayan Eylül Devrimi'nin etkili isimlerinden olan İdris Barzani özellikle Hindirin Dağı Savaşı'nda önemli bir rol üstlendi.

 

1964 yılında Mele Mustafa Barzani Ranya ve Kandil civarlarındayken İdris Barzan’yi askeri idari işleri için Barzan’a göderiyor. İdris Barzani orada peşmerge komutasını üstleniyor.

 

İdris Barzani, Kürt liderliği ile Baas rejimi arasında imzalanan 11 Mart 1970 anlaşmasının ardından, verdiği ir demeçte süreci şu sözlerle değerlendiriyor.

 

“Mele Mustafa Barzani temiz bir niyetle 11 Mart anlaşmasını imzaladı. Bir ay sonra Baas güçleri Musul’da karargahımızı bombaladığında, daha duyarlı ve temkinli hareket etmemiz gerektiğini anladık.”

 

İdris Barzani, sonraki süreçte Güney Kürdistan'daki partiler arasında Kürdistani Cephe’nin kurulması için ciddi çabalar sarf etti, iç sorunları aşmayı hedefledi.

 

Kürdistan Komünist Partisi eski genel sekreteri Kerim Ahmet, Barzani’nin çabalarını şöyle dillendiriyor:

 

“İdris Barzani Kürt partileri arasında ortak bir cephe konusunda, ben kendim bu işin sorumluluğunu alacağım dedi. Birkaç yıldır bir araya gelmeyen partileri tek tek ziyaret edeceğim dedi ve gitti. Döndükten sonra da şunu söyledi; her kesi kendi aramızdaki çelişkileri sonlandırma konusunda ikna ettim.”

 

İdris Barzani 1975’de başlayan devrim ardından Irak Kürdistan Ulusal Cephesi (CUD) ve partiler arası ulusal barış süreci çalışmalarında, özellikle de Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (YNK) yakınlaşmasında önemli rol üstlendi.

  

KDP Politbüro Sekreteri ve Barzani’nin silah arkadaşı Fazıl Mirani, o dönemi ve İdris Barzani’nin rolünü şu cümlelerle dile getiriyor:

 

“Kahraman ve değerli arkadaşımız İdris Barzani ulusal barışın mimarlarından biriydi. İran’da YNK ile gerçekleştirdiğimiz ilk görüşmelerde ben ve Feridun Abdulkadir ortak barış metnini hazırladık, sayın Celal Talabani ve İdris Barzani de bu metni imzaladı.”

 

İdris Barzani, 31 Ocak 1987 Doğu Kürdistan'ın (İran Kürdistanı) Urmiye kentine bağlı Silvana köyünde hayatını kaybetti.

 

Doğu Kürdistan'da Şıno Kent Mezarlığında babasının yanına defnedildi.

 

İdris Barzani ve Mele Mustafa'nın naaşı 1991'daki ayaklanmadan sonra Güney Kürdistan'a getirilerek Duhok'un Barzan köyünde toprağa verildi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli