Batman’da yüz yıldır adak adanan türbe boş çıktı

Haber Merkezi - Batman'da “Abuzer Gaffari Türbesi” olarak bilinen ve yüz yıldır halkın ziyaret ederek adak adadığı türbe, yapılan kazı sonucunda boş çıktı. Köylüler türbenin içinin boş olmasına inanmak istemedi.

Batman merkeze bağlı Çayüstü köyünde, yaklaşık yüz yıldır “Abuzer Gaffari Türbesi” olarak bilinen ve halkın ziyaret ederek adak adadığı yapı, Ilısu Barajı projesinde su altında kalacağından dolayı köy sakinlerince taşınması için İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne başvuruda bulunuldu.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü envanterindeki türbenin taşınması için İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ekiplerince çalışma başlatıldı.

Türbenin taşınması için 2 gün süren kazı çalışmasında kalıntı bulunmaması şaşkınlık yarattı.

Çayüstü Köyü Muhtarı Mesut Ekinci, köylülerin bu duruma inanmak istemediğini söyledi.

Muhtar Ekinci, 100 yıldır bu türbenin ziyaret edildiğini ifade ederek, "Batman'ın hemen hemen tüm köylerinden baharın başlangıcıyla birlikte ziyaret için köylüler türbeye gelip, yüzlerce kurban keserlerdi. Köylüler, Dicle kıyısındaki bu ziyaretin etrafını kutsal görürlerdi. Herkes hoşgörü içinde ibadetini yapar, ayrılırdı. Def eşliğinde şenlikler yapılırdı” dedi.

Ekinci, köylülerin başvurusu üzerine İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından jandarma gözetiminde 7 kişilik arkeologların da içinde bulunduğu bir ekiple, türbenin kazıldığını, 2 gün süren kazı sonucunda türbede hiçbir bulguya rastlanmadığını söyledi.

Köy sakinlerinden Süleyman Ekinci (80), Abuzer Gaffari Türbesi'nde her yıl yüzlerce adak adandığını belirterek, kazılarda kalıntı bulunmamasıyla şaşkınlık yaşadıklarını söyledi.

Ekinci, "Büyüklerimiz buranın ziyaret olduğunu söylerlerdi. Dua ederdik, kurban keserdik. Ne diyeceğimizi bilemiyoruz" diye konuştu.