Fotoğraf galerisi

30-11-2016
19 Photos
Rûdaw
Süleymaniye (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi’nin Süleymaniye ilinde, İslam Peygamberi Hz. Muhammed’in doğum ayı (Rabiülevvel) kutlamaları başladı.

Her yıl olduğu gibi Hicri Takvim’e göre Rabiülevvel ayının ilk günü, Kutlu Doğum Ayı (Mevlid) için dini etkinlikler düzenleniyor.

Süleymaniye’nin ilk camisi olarak bilinen Büyük Camii’de (Mizgewtî Gewre) her yıl bu ayda Kur’an ve methiyeler (Peygamber’e övgü) okunur, binlerce kişi için yemekler pişirilir.

3 bin kişiye yemek

Büyük Camii’de bugün Mevlit okunurken 3 bin kişiye yemek verildi.

Yemeğin ardından halka tatlı, meyve suyu ve şeker ikram ediledi

Her yerde kutlanacak

Hz. Muhammed’in doğduğu 12 Rabülevvel’de (Fil Yılı), her yıl olduğu gibi Güney Kürdistan’daki tüm camilerde kutlama yapılacak.

Miladi Takvim’e göre 1 yıl 365 gün, Hicri Takvim’e göre ise 354 gün. Bu nedenle Kutlu Doğum Ayı, Miladi Takvim’de farklı aylara denk gelebiliyor.

Fil Vak’ası ve Fil Yılı

Hz. Muhammed Mustafa'nın doğduğu gün, Fil Vak'ası’ndan 50 gün kadar sonra, Miladi 571 yılının Nisan ayına, Hicri aylardan ise Rebiülevvel ayının 12’sine, pazartesi gecesine rastlamaktadır.

Fil Yılı (Amm’ul- Fil), islam tarihinde, yaklaşık olarak Miladi 570 yılında yaşandığı rivayet edilen bir olaydan dolayı verilen isimdir. Hz. Muhammed, bu olaydan sonra aynı yıl doğmuştur.

Savaş Fili, Fil yılı Ebrehe'nin Fil Vakası'nda kullandığına inanılan savaş fili dolayısıyla bu adı alır.

570 yılına bu isim, Ebrehe adında, Habeşistan'daki Aksum Krallığı’na bağlı Hristiyan bir valinin, Kâbe’'yi yıkmak amacıyla oluşturduğu ordusundaki reis filin Mekke'ye az kala çökerek hareket etmemiş olması ve diğer fillerin de ayağı üstüne çökmesi, ayrıca ebabil kuşlarıyla bu ordunun bozguna uğratılmasına bağlı olarak verilmiştir.

Yaşanan bu olaya "Fil Vak’ası" adı verilmiştir. Fil Vakası hakkında Kur’an'da Fil Suresi yer almaktadır.