Kerkük’te ithal Araplar KDP’nin kente geri dönüşüne karşı protesto düzenliyor
Kerkük (Rûdaw) – Kerkük'te KDP’ye ait olan ve Irak ordusu tarafından el konulan karargahın geri verilmesine karşı çıkan grup 3 gündür protesto gösterisi düzenliyor.
Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, 18 Aralık 2023'te yapılacak il meclis seçimleri öncesinde Kerkük’te Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı’nın ana karargah olarak kullandığı binanın boşaltılarak Kürdistan Demokrat Partisi'ne (KDP) devredilmesi talimatını vermişti.
Bu kararın ardından pazar günü karargahın önünde çadır kurup nöbet tutan yüzlerce kişi Kerkük-Erbil otoyolunu trafiğe kapattı. Çoğu Kerkük’ün çevresindeki Arap köylerinden ve bir kısmı da Diyala ile Bağdat’tan getirilen göstericiler, binanın KDP’ye devredilmesini protesto ediyor.
İsminin Cabbar olduğunu belirten gösterici, “Kerkük Iraklı kalacak, Irak bayrağı da hep dalgalanacak. Hedeflerimiz ve taleplerimiz birdir ve Kerkük'ü savunmak için buradayız. Kerkük'ün sahibi biziz ve bu karar iptal edilene kadar burada olacağız ve geri çekilmeyeceğiz” dedi.
Irak ordusu ve Heşdi Şabi güçleri, 16 Ekim 2017'de Kerkük'e saldırdıktan sonra KDP binasını boşaltıp askeri karargah yapmıştı.
Zakir Halef isimli gösterici ise, “2017'den bu yana burada rahatız, Irak bayrağı burada dalgalansın, Kürt, Araplar, Türkmenler kardeş gibi kalsın. Bu nedenlerle Başbakandan bu kararı iptal etmesini istiyoruz” diye konuştu.
Şu anki hükümeti oluşturan ve Kürt, Şii, Sünni ve Hristiyanlardan oluşan "Devleti Yönetme İttifakı" Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelerde durumun normalleştirilmesi için anlaşmıştı.
Bu kapsamda Irak genelinde ve Kerkük’te 18 Aralık 2023'te yapılacak il meclisi seçimlerine hazırlanan KDP de Kerkük'teki eski parti binalarının geri verilmesini istiyor.
Şii Heşdi Şabi’ye bağlı Ehl-i Hak milis grubunun Kerkük’teki lideri Secad Mehdi de göstericilere destek verenler arasında yer alıyor.
Grevcilerin kurduğu çadırlarında yüksek sesle bağıran Secad Mehdi, "Yolların açmayacağız, öfkemizi ve sesimizi bu şekilde Irak hükümetine iletmek istiyoruz. Yolu açsak da greve devam edeceğiz. Karar iptal edilene kadar burada kalacağız” dedi.
Göstericiler arasında Türkmenlere ait bayraklar olsa da Kerkük’te Türkmenlerden en çok oy alan Türkmen Cephesi, dolaylı olarak protestolara karşı çıkıyor.
Irak Türkmen Cephesi Kerkük Şubesi Başkanı Kahtan Wandalawi, "Türkmen Cephesi olarak bu meselenin ertelenmeyeceğine inanıyoruz. Merkezi hükümet ile ilgili taraflara bu meseleyi çözerek binanın akıbeti konusunda bir an önce karar vermeleri yönünde çağrıda bulunuyoruz” diye konuştu.
Göstericilere karşı güç kullanılmasa da güvenlik güçlerinin Kerkük-Erbil kara yolunun açılması yönündeki baskı ve talepleri devam ediyor.