Kürdistan Bölgesi Başkanlığı Sözcüsü: İran bölgede etkili bir ülkedir

30-07-2024
Dilnya Rahman
Etiketler Kürdistan Bölgesi Mesud Pezeşkiyan Dılşad Şehab İran Sözcü
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Bölgesi Başkanlığı Sözcüsü Dılşad Şehab, İran ile Kürdistan Bölgesi’nin ilişkiler hakkında, “İran İslam Cumhuriyeti bölgede etkili bir komşu ve etkili bir ülkedir. İran’ın sadece biz Kürtlerle değil, tüm Irak toplumuyla ortak bir tarihi geçmişi var. İran bir zamanlar Irak muhalefetinin, devrik Irak rejimine karşı savaşan tüm kesimlerin adeta sığınağıydı, özellikle de Kürtlerin” değerlendirmesinde bulundu.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Barzani, İran'ın yeni Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan için İslami Şura Meclisi'nde düzenlenen yemin törenine katıldı.

Rûdaw’a konuşan Kürdistan Bölgesi Başkanlığı Sözcüsü Dılşad Şehab, Başkan Neçirvan Barzani’nin Tahran ziyareti hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Dılşad Şehab, Başkan Neçirvan Barzani’nin Tahran ziyareti kapsamında İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ve İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalbafi ile görüşeceğini söyledi.

İran’ın bölgede etkili bir komşu ve ülke olduğuna dikkat çeken Şehab, “İran’ın sadece biz Kürtlerle değil, tüm Irak toplumuyla ortak bir tarihi geçmişi var. İran bir zamanlar Irak muhalefetinin, devrik Irak rejimine karşı savaşan tüm kesimlerin adeta sığınağıydı, özellikle de Kürtlerin” dedi.

Kürdistan Bölgesi’nin bölgede barışın bir unsuru olduğuna dikkat çeken Şehab, şöyle devam etti:

“Ekonomik, insani, komşuluk ve hatta sosyal alanlarda da İran ile iç içe olduğumuzu söyleyebiliriz. İslam Cumhuriyeti ile Kürdistan Bölgesi arasında hâlâ akraba olan Kürt aile var. Kürdistan Bölgesi ile İran arasında da etkin kullanılan sınır kapı mevcuttur. Kürt halkı ve siyasi partiler, Kürdistan Bölgesi'nin içinden geçtiği zor günlerde İran İslam Cumhuriyeti'nin tutumundan dolayı minnettardır.

İçinde bulunduğumuz bölge; çeşitli etnik, dinsel ve mezhepsel sorunların olduğu, büyük siyasi sorunların yaşandığı sorunlu bir bölge. Dünyadaki en sıcak çatışmalar bu bölgede yaşanıyor. Bu dengeyi korumak ve başta İran ve Türkiye olmak üzere komşularımıza bu güvenceyi vermek çok önemli. Kürdistan Bölgesi her zaman bölgede istikrar ve barışın unsuru olmuştur ve öyle kalmaya devam edecektir. Irak devleti çerçevesinde var olan bölgemiz (Kürdistan Bölgesi) bir tehdit olmadığı gibi aynı zamanda iyi dostluğun ve istikrarın güçlenmesine katkı sağlıyor. Sayın Kürdistan Bölgesi Başkanı da her zaman bu minvalde mesajlarını vermiştir.”

İran ve Türkiye’nin önemli komşu ülkeler olduğuna dikkat çeken Kürdistan Bölgesi Başkanlığı Sözcüsü Şehab, “İran ile geniş ticari ilişkilerimiz ve karşılıklı çıkarlarımız var. İran'ın genel olarak Ortadoğu'daki olaylar üzerinde önemli bir etkisi var. Biz bir bölge olarak yaşanan çatışma ve krizlerde tarafsızlığımızı korumak istiyoruz. Aynı zamanda bölgesel istikrar için terörle mücadele veren tüm tarafların yanında olduğumuzun güvencesini vermek istiyoruz. Sayın Başkanımızın başarılı olduğu alanlardan biri de bu denge ve ilişkilerin sürdürülmesidir. Kürdistan Bölgesi'nin konumunu korumak ve bu dengeyi sürdürerek çıkarlarımızı sağlam zeminlere oturtmak, Kürdistan Bölgesi Başkanı'nın diplomatik başarısının göstergesidir. Komşularımızla ilişkilerimizde yaşanacak herhangi bir olumlu gelişmenin ertesi gün piyasalara ve Kürdistan halkına yansıması oluyor” diye konuştu.

Başkan Neçirvan Barzani’nin Olimpiyat oyunlarının açılış töreni için Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un resmi davetlisi olarak Paris’e gerçekleştirdiği ziyarete ilişkin de konuşan Şehab, “Bizim şu anda uyguladığımız deneyimimiz bölgede yeni bir şey. Irak'ta federalizm ile ilgili hâlâ tam anlamıyla ortak bir anlayış yok. Uluslararası etkinliklerde Kürdistan Bölgesi'ne gösterilen teveccüh ve karşılama, devlet ve ülke lideri olarak ağırlanması gerçekten çok büyük anlam ifade ediyor. Bu teveccüh Kürdistan Bölgesi'nin konumuna da büyük bir destektir. Kürdistan Bölgesi'nde var olan özgürlükler, bölgedeki mevcut faktörlerle karşılaştırıldığında çok önemli. Kürdistan Bölgesi'ndeki birlikte yaşam kültürünün Kürdistan toplumunun gurur kaynaklarından biri olduğunu söylemek isterim” dedi.

İran'ın yeni Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, bugün yemin ederek göreve başladı.

Başkent Tahran'daki yemin törenine Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ve Irak Başbakanı Muhammed Şiya Es-Sudani’nin yanı sıra çok sayıda devlet başkanı ve temsilcisi katıldı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli