Irak Medeni Yasası, Hristiyan anne ve üç çocuğunu Müslüman olmaya zorluyor

30-05-2024
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Duhok Hristiyan Irak Medeni Kanunu
A+ A-

Duhok (Rûdaw) – Duhoklu Hristiyan anne, kendisi ve çocuklarının kimliklerini yenilemek için nüfus dairesine gittiğinde kayıtlara “Müslüman” olarak yazıldığını öğrendi. Irak Medeni Kanunu nedeniyle mağdur olan kadın, mahkemeye başvurdu.  

Eflin Josef (33), Duhok’un Enişke köyünde Hristiyan bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Annesi ve babası o henüz 15 yaşındayken boşandı. Annesi daha sonra Müslüman biriyle evlenerek din değiştirdi.

Anne Müslüman olduğu için Irak Medeni Kanunu gereği Eflin ve diğer kardeşleri 18 yaşından küçük oldukları için Bağdat’taki nüfus kayıtlarına “Müslüman” olarak geçildi. Ancak ailesinin kütük kayıtlarının bulunduğu Duhok’un Amedi ilçesi Sensing kasabasındaki nüfus dairesinde ise kayıtları “Hristiyan” olarak kaldı. Bu değişiklikten yıllarca ne Eflin'in ne de kardeşlerinin haberi olmadı.

Eflin Josef, Duhok’ta Hristiyan okullarında eğitim gördü, mezun olup diploma aldı, ardından bir Hristiyan ile evlendi ve şu an üç çocuğu bulunuyor.

Son olarak geçtiğimiz günlerde kendisi ve çocuklarının nüfuz cüzdanlarını yenilemek için Duhok’un Sersing kasabasındaki nüfus dairesine gittiğinde, Duhok İl Nüfus dairesine yönlendirildi ve burada hayatının şokunu yaşadı.

Josef, annesinin din değiştirmesi üzerine Bağdat’taki kayıtlara “İslam” olarak geçtiğini ve çocuklarının da aynı işleme tabi tutulduğunu öğrendi.

Rûdaw’a konuşan Eflin Josef, Irak Medeni Kanunu nedeniyle mağdur olduğunu, bu yüzden ne kendisinin ne de çocuklarının kimliğini yenileyemediğini söyledi.

Josef, “Hristiyanım. Hristiyan biriyle evlilik yaptım, 3 çocuğumuz var. Hristiyan okullarında okudum. Kilisede evlendim. Annem Müslüman olmuş diye bizi de Bağdat’taki kayıtlara öyle yazmışlar. Bunu kabul etmezsem nüfus kaydımı ve kimliğimi yenileyemeyeceğim. Bana mahkemeye başvurmam gerektiğini söylediler” dedi.  

Eşi Sami Peters de gerek evlilik sürecinde ve gerekse çocuklarına nüfus cüzdanı çıkardıkları süreçlerde böyle bir değişiklik yapıldığına dair kendilerine herhangi bir bilgi verilmediğini söyledi.

Peters, “Nüfus dairesine başvurduğumuzda kaynanam İslam’a geçtiği için eşimin ve 3 çocuğumun da kayıtlarına öyle yazıldığını öğrendik. Bunun Irak Medeni Kanunu'ndan kaynaklandığını söylediler. Eşin ve çocukların Müslüman, öyle kabul ederseniz kimlikleri yenilenir dediler. Biz Hristiyan bir aileyiz, bu şekilde dinimizin değiştirilmesini istemiyoruz” diye konuştu.

1959 tarihli Irak Medeni Kanunu'nun 21’inci maddesinin 3’üncü paragrafında “Hristiyan veya başka bir dine mensup olan eşlerden biri İslam’ı tercih ettiğinde 18 yaşını doldurmamış çocukları da Müslüman olur” deniyor.

Bu durum Irak’ta gayrımüslümler için ciddi sorun yaratıyor. Ailenin avukatı Ekrem Mikail de bu yanlışlığın düzeltilmesi gerektiğini söyledi.

Mikail, “Hristiyanlar bu yasa nedeniyle büyük sorunlar yaşıyor. Çünkü bu yasa ile bir vatandaşı kendi iradesi ve rızası dışında zorla ve cebren Müslüman olmaya zorluyorsunuz. Bu durum İslamiyet'te bile yok. İslam insanların dinlerini inkar etmez. Eflin Josef’in davası çok sayıda benzer mağduriyetten biri, ben aynı durumda olan başkalarının da avukatlığını yaptım” dedi.

Söz konusu kanun Hristiyanlar için ayrıca sosyal sorunlar da yaratıyor. Çünkü eşlerden biri Müslüman olduğunda kız evlatları bir Hristiyan ile evlenemiyor. Miras paylaşımı da İslam kanunlarına göre “bir pay kız kardeşe, iki pay erkek kardeşe” şeklinde bölüştürülüyor. Yine çocukları sahiplenme hakkı gibi diğer konularda da sorunlara neden oluyor.

 

 

  

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli