40 yıl sonra köylerine dönen Ezidiler, Süryani komşularının engeli ile karşılaştı

Mardin (Rûdaw) - Mardin'in Nusaybin ilçesine bağlı Efşê köyünde, 40 yıl önce Avrupa'ya göç eden Ezidi Kürtlerinden yaklaşık 100 aile geri dönüp köylerini yeniden inşa etmek istiyor.

90’lı yıllarda siyasi huzursuzluk ve kötü ekonomik koşullar nedeniyle yaklaşık 70.000 Ezidi Kürdü, Midyat ve Nusaybin'den çeşitli Avrupa ülkelerine göç etti.

2000'li yıllardan itibaren ise “köye dönüş” projesi kapsamında Ezidilere de geri dönüş imkanı doğdu ve bir kısmı topraklarına geri döndü. Aynı proje kapsamında dönüşler hala devam ediyor.

Almanya'dan dönen köylülerin bir kısmı kendilerine yeni evler inşa etmek istiyor ancak köylerine giden yol, Süryaniler’e ait Erbobe köyünden geçiyor.

Erbobe halkı Efşê’ye giden yolun üzerinde bulunduğu arazinin kendilerine ait olduğunu ve tapusunun bulunduğunu söylüyor.

Suç duyurusunda bulundular

Erbobeliler bu nedenle, Efşe'ye giden 4 km'lik yolu dört noktadan trafiğe kapatmış durumda. Efşeliler söz konusu yolu kullanamıyor ve köye inşaat malzemelerini taşıyamıyor.

Bu durum nedeniyle Efşêliler, avukatları aracılığıyla suç duyurusunda bulunurken, Nusaybin belediyesine de durumu bildirdi.

Ancak henüz sorunları için bir çözüm bulunamadı ve yetkililerden acil çözüm talep ediyorlar.

Efşê sakinlerinden İzettin Yalçın, “Erbobe'den Efşê’ye giden bu yol yüzyıllardır var. Bir kervan yolu. Burayı daha önce yol değilmiş gibi ele geçirmişler. Yani onlar da biz de bu yolun çok eski olduğunu ve Efşê’ye kadar gittiğini biliyoruz” dedi.

Efşê sakini Zahredin Aytan da, “Devletin bizi yalnız bırakmayacağını umuyoruz. Devlet bize sahip çıkmalı. Çünkü biz kimsenin toprağını istemiyoruz” diye konuştu.

Kenan Derecioğlu ise, “Ben Midyatlıyım, Ezidi arkadaşlarımı ziyarete geldim ve yollarının kapalı olduğunu gördüm. Yaya yürüyorlar. Bu sıcak havada çok zor bir durum” dedi.

“Böyle bir tutum beklemiyorduk”

40 yıl sonra köyüne dönen Fahrettin Yalçın da "Altı-yedi gündür esaret altındayız. Yollarımız kapandı. Ne ekmek getirebiliyoruz, ne su getirebiliyoruz. Süryanilerimizden, Hristiyanlarımızdan beklentimiz var. Komşuyuz, sınırdaşız. Kırıcı olmak istemiyoruz. Allah bize böyle bir şey göstermesin. Ama gerçekten bize karşı böyle bir tutum beklemiyorduk” ifadelerini kullandı.

Telefonla ulaştığımız Erbobe köyü sakinleri söz konusu yolun tapulu arazileri olduğunu ve açılan davada kanun neye karar verirse uyacaklarını kaydediyor.

Efşê köylülerinin avukatı Ömer Demir, bir köy yolunu her şekilde kapatmanın hukuki olmadığının altını çiziyor.

Ömer Demir, "Sesimizin duyulmasını istiyoruz, bize yardım edebilecek herkes yardım etsin. Başta Nusaybin Kaynakamı ve Mardin Valisi olmak üzere yardımcı olabilecek herkes yardım etmeli” dedi.

Halihazırda Efşê nüfusundan 5 bin kişi ev yapmak için malzeme getiremedikleri ve inşaat çalışmalarına başlayamadıkları için Almanya ve farklı Avrupa ülkelerinden dönemiyor.

Geri dönen köylülerin bir kısmı ise bir konteynırda kalıyor ve köylerine yürüyerek gidip geliyor.