Muradiye Şelalesi adeta gelinlik giydi

30-01-2020
Mehdi Mutlu
Muradiye Şelalesi
Muradiye Şelalesi
Etiketler Muradiye Şelalesi Beyaz Gelinlik Kar yağışı Van Muradiye
A+ A-

Van (Rûdaw) - Van’ın Muradiye ilçesindeki Muradiye Şelalesi kar yağışının etkisi ile adete gelinlik giydi.

Yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerin akınına uğrayan Muradiye Şelalesi, yağan karla birlikte ayrı bir güzelliğe büründü.

Çaldıran yaylaları ve Tendürek volkanik dağından Van gölü'ne  gürül gürül akan sular güzel görüntüler oluşturuyor. Ovalardan ve düzlüklerden geçtiğinde usul usul uyuyan bir çocuk gibi sessiz sedasız akan sular, Muradiye'nin inişli vadilerine ulaştığında hırçın sesiyle dağları inletiyor.

Rûdaw’a konuşan ve çocukluğu bölgede geçen Hacı Haşem Yaşar, “Çocukluğum bu suyun içinde ve bu şelalenin altında geçti, eskiden bu suyun debisi şimdiki halinden 2 kat fazlaydı;  hele hele ilkbaharda suyun şiddetinden ve sesinden buralarda duramazdık. Şimdilerde barajlar yapıldı ve su çok azaldı; aynı zamanda buralar balta girmemiş orman gibiydi, onlarca çeşit meyve ağaçları vardı içinde, bir kaç Ermeni köyü de vardı kimse kalmadı şimdi” dedi.

Muradiye Şelalesi bölgenin su debisi bakımından en büyük şelalelesi. Yazın Van havzasında sıcaklıkların 40 dereceyi bulduğu zamanlardada burası en çok 25 dereceye kadar çıkıyor. Kışın da burası ayrı bir görsel şölen, buzla kaplanan şelale bütün dünyanın dikkatini üstüne çekmeyi başarıyor.

Yılın ilk karı usul usul üstüne yağıyor, çetin soğuklar çok yakında başlayacak 10 gün sonra şelalenin buzdan bir heykel gibi olması bekleniyor.

Yerli turist Kadir Orhan, “Bizim memleketimiz yazıyla da kışıyla da cennetten bir köşe, şimdilerde bu şelale insanların çok ilgisini çekmeye başladı, yurdun her yerinden hatta yurtdışından bile insanlar buraya ziyarete geliyorlar, ben de her canım sıkıldığında kendimi burada buluyorum suyun sesiyle ruhum dinginleşiyor” diye konuştu.

Muradiye Şelalesi bin yıllardır usanmadan akıyor, bölge halkı için burası eşsiz bir mesire alanı ancak son zamanlarda tanıtıma ağırlık verebildi. Şimdilerde tesis ve konaklama yerleri de turizme uygun hale getirildi ve misafirlerini bekliyor.

Muradiye Şelalesi Tesisi İletmecisi İbrahîm Üstün, “Yazın genelde piknikçiler buraya gezmeye geliyor, kışında şelale donduktan sonra Türkiye'nin en önemli fotoğrafçıları fotoğraf çekmeye geliyor, bizim tesislerimiz yaz-kış hizmet vermekte ve bu son yıllarda belediyenin de çalışmalarıyla burası turizme uygun bir hal aldı, herkesi bekleriz” ifadelerini kullandı.

Muradiye Şelalesi Van ile Ağrı'nın Doğubayazıt ilçeleri arasında Van’a 89 km uzaklıktaki Muradiye ilçesinde bulunuyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli