Balisan Vadisi'nde asırlık meşe ağaçları kesildi

Erbil (Rûdaw) - Başkent Erbil’in Balisan Vadisi'nde, çok sayıda asırlık meşe ağacı yerel halk tarafından ısınmada kullanılmak üzere kesildi.

Rûdaw muhabiri Bahtiyar Kadir'e konuşan Balisan Vadisi'nde yer alan Badinar köyü sakini Fakir Tutmayi,  oduncuların bir römork dolusu kesilmiş ağacı 250.000 dinara (160 dolar) sattığını söyledi.

Tutmayi, oduncuların yerel yetkililer tarafından cesaretlendirildiğini ve ağaçları kesmelerini engellemek için hiçbir şey yapılmayacağına inandığını söylüyor.

Fakir Tutmayi, “Şimdiki formuna kavuşması yüzlerce yıl sürebilecek yaşlı ağaçlar kesildi. Oduncuların bunu başarabilmesinin tek nedeni yerel yetkililerdir. Ağaçların kesildiği yerler, orman bekçilerine ve yerel yönetim binalarına sadece birkaç metre uzaklıkta” dedi.

Ancak bölgenin sınırları içinde kalan Şaklawa ilçesinin Belediye Başkanı Karwan Kerim Han aksini söyleyerek ciddi önlemler alacaklarını ve ağaç kesmekle suçlananlar hakkında soruşturma başlatacaklarını söyledi.

Kerim Han, "Kürdistan'ın doğasına saldıranlara karşı cezai tedbirler almamıza rağmen, bildirilen eksikliklerin yasa ihlalleriyle ilgili olarak araştırılmasına ve ihmalkar olduğu tespit edilen ilgili makamlar hakkında soruşturma başlatılmasına karar verdik” dedi.

Kürdistan Bölgesi'nde ağaç kesmekle suçlanan insanlar ilk kez tutuklanmıyor.

Geçen yıl Duhok vilayetinde 1.000'den fazla meşe ağacını kesen bir kişi de dahil olmak üzere her ay çok sayıda kişi ağaç kesmekten tutuklanıyor.

Oduncuların yanı sıra, Kürdistan Bölgesi'ndeki yeşil alanlar da Türkiye'nin belli aralıklarla yaptığı hava bombardımanları ve silahlı çatışmalar nedeniyle ciddi şekilde zarar görüyor.

Kürdistan Bölgesi Orman Polisi ve Çevre Müdürlüğü daha önce Rûdaw'a, 2021'in başından bu yana Duhok’ta 4.000 dönümden fazla arazi ve yeşil alanın Türkiye’nin gerçekleştirdiği bombardımanlarda  yakıldığını söylemişti.