Kerkük Valisi: Çoğunluk sağlanır

29-08-2017
Rûdaw
Necmeddin Kerim “Rûdaw'i Emro” programına konuk oldu
Necmeddin Kerim “Rûdaw'i Emro” programına konuk oldu
Etiketler Kürdistan Referandumu Kerkük Valisi Necmeddin Kerim
A+ A-

Kerkük (Rûdaw) - Kerkük Valisi Necmeddin Kerim, Kerkük İl Meclisi'nde bugün yapılacak referandum oylamasında salt çoğunluğun sağlanacağını söyledi.

 

Rûdaw'ın canlı yayınlanan “Rûdaw'i Emro” programına konuk olan Necmeddin Kerim, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

 

Kerkük İl Meclisi bugün kentte referandumun yapılmasıyla ilgili toplanacak.

 

Necmemeddin Kerim, konuyla ilgili şunları kaydetti:

 

“Arap ve Türkmen temsilcilerin katılımıyla salt çoğunluğun sağlanacağından eminim. Kürdistan bayrağının kamu kurumlarında göndere çekilmesi için nasıl salt çoğunluk sağlanıp karar verildiyse, aynı şekilde kentin referanduma katılması için de karar verilecek.”

 

“Gizli oylama yapılırsa Arap ve Türkmenler de ‘Evet’ der”

 

Arapların toplantıya katıtılıp katılmama konusunda hemfikir olmadığına dikkat çeken Vali Kerim, “Eğer gizli oylama yapılırsa, Arap ve Türkmen üyelerin oyları da 'Evet' olacak.”

 

Kamu kurumlarında asılan Kürdistan bayrağına ilişkin olarak Vali Kerim, “Anayasada, Kerkük ve diğer bölgelerde referandumun yapılamayacağı yönünde bir madde yer almıyor. Referandum ve bayrak karşıtları, anayasada yer almasına rağmen 140. maddenin son kullanım tarihini geçtiğini savunuyor” ifadelerini kullandı.

 

Necmeddin Kerim, şunları sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Gerek görüştüğüm Türkmenler gerek diğerlerinden yakından haberim var. Daha çok birbirlerinin sözünden çekiniyorlar. Kendi aralarında saldırı, iftira, yalan ve hakaretten çekiniyorlar. Onun dışında bir şey yok. Bu hem Türkmenler hem de Araplar için geçerli.

 

‘Arap ve Türkmen saflarından çıkmayın’ diye birbirlerini tenbih ediyorlar. Sanki Arap ve Türkmenlerin birlikmiş gibi ve bu oylamayla ilk defa birlikleri bozulacakmış gibi.

 

Bütün bu taraflar arasında olanları biliyoruz. Hem birebir hem de grup halinde görüşüyorum onlarla. Hepsine saygı duyarım ama hepsinin görüşünü biliyorum.

 

Onlara böyle bir seçimde salt çoğunluk oluşacağını ve böyle bir durumunda senin katılmaman hiçbir etkisi olmayacağını söyledim.”

 

 Demografi değiştiriliyor iddiları

 

 “Arap ve Türkmenlere Kerkük'ün Kürtleştirilmeyeceği konusunda nasıl güvence verebilirsiniz?” sorusuna Vali Kerim, şu yanıtı verdi:

 

“2003'ten sonra ve son yıllarda özellikle bizim burada olduğumuz zamanda Kerkük'te yapılanlar, Kürtler konusunda endişeye neden olacak bir durum yok. Aksine başka taraflar etkili olduklarında, Kürtler evlerinden oldu, göçe mecbur bırakıldı, Kürtleri katlettiler ve Kürtlere kimyasal saldırı düzenledi.

 

Demografinin değiştirilmesinden bahsediliyor. Bugün kentte bulunan 500 binden fazla Sünni Arap'ı Kerkük halkı ve özellikle Kürtler karşıladı, evini, ekmeğini, elektriğini, ilacını, okulunu, suyunu ve her şeyini onlarla paylaştı.

 

Şahıslar bazında bir Kürt'ün yanlış davranışta bulunmadığını söylemiyorum. Ancak bildiğiniz üzere politika olarak, Kürdistan liderliği ve KYB, KDP, Goran, Yekgırtu ve Komal başta olmak üzere bütün Kürdistan partilerini politikası iyi ilişkilerin korunmasını destekliyor.”

  

Seçimden sonra Kerkük'te ne olacak?

 

“Seçimden sonra Kerkük'te ne olacak?” sorusuna Necmeddin Kerim, “Hayat normal seyrinde devam edecek. Kamu kurumları normal mesaisini yapacak. Projeler devam edecek. Yeni projeler yapılacak. Memurlar maaşlarını almaya devam edecek. Havice'nin kurtarılmasına odaklanacağız çünkü halen ilimizin yarısı düşmanın denetiminde” şeklinde yanı verdi.

 

25 Eylül'de yapılacak referandum için sandıkların  önceki seçimler kullanılan merkezlerde kurulacağını ifade eden Necmeddin Kerim, “Kerkük, seçmen kayıtlarının yenilenmesinin hızlı bir şekilde yapılması konusunda Irak hükümetinden hızlıdır” şeklinde konuştu.

 

2005'te seçilen Kerkük İl Meclisi, 41 üyeden oluşmaktadır. Kardeşlik (Bırayeti) listesinin 26 imzasıyla  referandumun meclis gündemine alınmasına karar verildi. 


Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli