YPG’den BM’nin ‘çocuk savaşçı’ raporuna sert tepki
Haber Merkezi – BM’nin “çocuk savaşçılar” konulu raporundaki suçlamaları reddettiklerini dile getiren YPG Sözcüsü Nuri Mahmud, raporun, “Özerk Yönetim’e düşman veya karşı olan partilerin etkisi altında hazırlandığını” söyledi.
Halk Savunma Birlikleri (YPG) Sözcüsü Nuri Mahmud, Birleşmiş Milletleri’n (BM) 6 Mayıs’ta yayımladığı “Çocuklar ve Silahlı Çatışmalar” raporuna ilişkin açıklamalarda bulundu.
Raporda YPG hakkındaki suçlamaları sert bir dille eleştiren Mahmud, raporun “uluslararası standartlara uygun olarak hazırlanmadığını” savundu.
Mahmud, “Ocak-Aralık 2020 sürecinin içeren ve 6 Mayıs 2021’de BM Çocuklar ve Silahlı Çatışma Özel Temsilcisi Sayın Virginia Gamba tarafından yayınlanan raporu ilgiyle takip ettik” dedi.
YPG’nin, BM ve Demokratik Suriye Güçleri arasında 29 Haziran 2019’da yapılan anlaşmaya bağlı kaldığını vurgulayan Mahmud, şu ifadeleri kullandı:
“Halk Savunma Birlikleri, raporda adı geçen çocukların askerleştirilmesi konusundaki hak ihlallerinden (179,8) birliğimizin sorumlu tutulmasını kabul etmiyoruz. Güçlerimiz, 18 yaşından küçük olanların gruplarımıza katılmaması için katı bir yönetmenliğe ve güçlü bir gözlem mekanizmasına sahiptir.
Aynı zamandan güçlerimizin suçlandığı, okulların askeri olarak kullanılması noktasındaki ihlaller (5) noktasında ciddi bir araştırma başlatacaktır.
‘Kaçırma iddilarını şiddetle reddediyoruz’
Güçlerimizi, kişilerin (8) kaçırılmasıyla suçlandığı iddiayı şiddetli bir şekilde ret ediyoruz.
YPG olarak, BM sözleşmelerine göre, insan hakları ve ulusal ölçülere sadık kalacağımızı tekrarlıyoruz. Aynı zamanda Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetim bölgesinde gözlem ve araştırma yapmakla sorumlu olan BM Gözlem ve İletişim Bürosu’ndaki kişileri sert bir şekilde eleştiriyoruz. Çünkü, Özerk Yönetim’e düşman veya karşı olan partilerin etkisi altında hazırlanan rapordur ve bu nedenle BM resmi raporlarında geçen bilgilerin değerlendirilmesinde taraflıdır.
YPG, BM ve Özerk Yönetim arasındaki anlaşmayı destekliyor. Özerk Yönetim bölgesi bu konuda üzerine düşeni yapıyor. BM ekiplerinin yetiştirilmesi, gözlem merkezleri için ortak örgütler, sivil ve askeri cezaevleri konusunda gerekli açıklamaları açık bir şekilde paylaşıyor.”
‘BM tüm imkanlarını Şam ve Ankara için kullanıyor’
Ne yazık ki; rapor birliğimizi töhmet altında bırakıyor ve çocuk haklarını haksız bir şekilde ihlal eden bir güç olarak gösteriyor. Suriye’de sorumlu olan BM görevlileri, Suriye’de 18 yaşın altında olan ve nüfusun yüzde kırkını oluşturan Kürt, Arap ve diğer grupların çocuklarının yaşadıkları ihlaller konusunda uluslararası standartlara göre yaklaşmamaktadır.
BM’nin imkanları sadece Suriye rejimi ve Türkiye için kullanılıyor. Çünkü onlar BM tarafından kabul görülüyor. Ancak Suriye’nin coğrafik olarak yüzde 32’sini oluşturan Özerk Yönetim’deki çocukları makul olmayan bahanelerle haklarından mahrum bıraktı.”
BM raporu
Birleşmiş Milletler'in (BM), Temmuz 2018-Haziran 2020 tarihleri arasında Suriye ve Rojava’da “çocuklara yönelik ihlallere” ilişkin hazırladığı raporda, YPG’nin DSG ile BM arasındaki anlaşmaya rağmen çocukları “savaşçı” olarak kullandığı belirtiliyor.
Suriye ve Rojava’da söz konusu dönemde 400'den fazla çocuğun YPG tarafından savaşçı olarak kullanıldığı ifade edilen raporda çocuklara karşı 4 bin 700'den fazla ihlal gerçekleştirildiği ifade ediliyor.
Rapora göre, bu dönemde 2 bin 700'den fazla çocuk da hava saldırıları, savaş kalıntısı patlayıcılar ve kara bombardımanında hayatını kaybetti ya da sakat kaldı. 117'si kız çocuğu olmak üzere 1423 çocuk yaygın ve sistematik şekilde silahlı gruplarca kullanılırken, 250'si 15 yaş altı 1388 çocuk ise savaştırıldı.
Buna göre, YPG, 318 çocuğu, YPJ ise 99 çocuğu alıkoyarak savaştırdı.
Diğer örgütler de var
Rapora göre, Heyet Tahrir Şam da 2018-2020'de İdlib, Halep ve Hama'da yaşları 10'a kadar inen çocuk savaşçı sayısını yüzde 36 artırdı, örgütün çocuk savaşçı sayısı 2020'nin ilk yarısında 187'ye çıktı.
Türkiye destekli silahlı gruplar ise bazı durumlarda çocukları iki haftalık eğitimlerin ardından Libya'ya gönderdi, 15 ve 16 yaşlarında iki erkek çocuğuna Libya'ya gitmeleri için 3'er bin dolar ve konaklama vadedildi.
Suriye hükumet güçleri ve Şam yanlısı milisler de 23 çocuğu savaşçı olarak kullandı.