Üst düzey Hamaslı yetkili: Kürtlerin de diğer milletler gibi yaşama hakkı var

29-05-2024
Etiketler Basem Naim Hamas Gazze Şeridi Filistin İsrail Kürtler
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Hamaslı üst düzey yetkili Basem Naim, “Hamas Kürtlerden nefret ediyor” diyen Kürt doktorun sözlerine, “Kürt halkı Filistin halkına çok iyilik yaptı, onların fedakarlıklarına büyük saygı duyuyoruz ve onlara çok şey borçluyuz” sözleri ile yanıt verdi.

Rûdaw TV’de Senger Abdurrahman’ın sunduğu öğlen bültenine konuk olan Hamas Siyasi Büro Üyesi Basem Naim, İsrail’in yoğun saldırıları altındaki Gazze’de yaşanan durum hakkında açıklamalarda bulundu.

Naim, “Bir Gazze sakini, eski Sağlık Bakanı ve Hamas yetkilisi olarak bana televizyonunuzda açıklama yapma ve sesimi Kürt kamuoyuna duyurmama yardımcı olduğunuz için size teşekkür ediyorum. Büyük Kürt milleti on yıllarca Filistin halkına destek verdi. Tarihte de büyük Kürt komutan Selahaddini Eyyübi Filistin’i Haçlılardan kurtardı” dedi.

Kürt doktorun sözlerine yanıt

Gazze’de dört hafta boyunca gönüllü bir şekilde görev yapan Kürt doktor Bahtiyar Baram, Hamas’a halk desteğinin zayıf olduğunu belirterek, örgüt yöneticilerinin hastanelerde saklandığını, İsrail’in bu nedenle buraları hedef aldığını savunmuştu.

Kürt doktorun bu iddialarına yanıt veren Basem Naim, Gazze'deki durumla ilgili basında yanlış bilgilerin yayıldığını söyledi.

Naim, "Buradan Filistin halkı adına, Hamas adına, gönüllü bir şekilde canını hiçe sayarak hizmet için Gazze’ye gelen ve yaralı halkımıza yardım eden Kürt doktora teşekkür ediyorum. Ama belli ki kendisi Gazze konusunda yeterli saha bilgisine sahip değil. Hamas savaşçılarının hastaneleri kullandığına dair hiçbir kanıt yok. Hastanede gördüğünü söylediği Dr. Münir El-Bariş de Sağlık Bakanlığı vekilidir. Bu yüzden hastanelerde bulunması çok doğaldır. Savaş durumunda Sağlık Bakanlığı yetkililer hastaneleri ziyaret eder, hatta orada çalışır. Dr. Münir El-Bariş’in eşi ve çocukları öldürüldü, kendisi de yaralandı. İsrail bile kendisinin bakanlık yetkilisi olduğunu biliyor” dedi.

Kürt doktorun, “Hamas Kürtlerden nefret ediyor” şeklindeki sözlerine de yanıt veren Basem Naim, "Kürtler yüzyıllardır Filistin halkına destekleriyle biliniyor. Yüzlerce Kürt aile Filistin'in farklı yerlerinde yaşıyor. Kürtlerin Filistin'i savunma konusunda tarihten beri nasıl bir role sahip olduklarını ve arka planda kalmadıklarını biliyoruz. Bugün de Gazze, Nablus, Halil ve Kudüs'te yüzlerde Kürt aile var. Birçok tarihi belgeye göre Halil nüfusunun dörtte biri Kürt'tü. Filistin'de Kürt alimlerin ve sultanların mezarlıkları bulunuyor” ifadelerini kullandı.

Kürt halkını desteklediklerini belirten Naim, "Filistin halkı olarak 100 yıldır zulme maruz kalıyoruz. Biz herkesin zulüm görmesine karşıyız. Kürtler de bölgenin bir halkıdır ve diğer bölge halkları gibi barış içinde yaşama hakkına sahiptir" diye konuştu.

Gazze’deki gelişmeler ve İsrailli rehinelerin durumu

Basem Naim, Hamas’ın İsrail ordusu ile şiddetli çatışmaların yaşandığı Gazze'ye hakim olduğunu söyledi.

Refah'taki durumu "çok zor ve ağır" olarak nitelendiren Hamaslı yetkili, İsrail ordusunun son günlerde Refah'ta iki büyük katliam gerçekleştirdiğini ve onlarca sivilin öldürüldüğünü belirtti.

Gazze'ye yardım ulaşmasına izin verilmediğini kaydeden Naim, "İnsani durum nedeniyle ateşkes teklifini kabul ettik” dedi.

Hamas'ın "düşman” diye nitelendirdiği İsrail ordusuna büyük zarar verdiğini belirten Basem Naim, "hiçbir işgalci Gazze'de kalamayacak" dedi.

Mahaslı yetkili, İsrailli rehineler hakkında ise, "İsrail'in bombalamalarında 70'ten fazla rehine öldürüldü" bilgisini paylaştı.

Kürt doktorun açıklamaları

Ortopedi uzmanı Kürt doktor. Bahtiyar Baram, Norveçli bir insani yardım örgütü tarafından görevlendirilen bir grup doktorla birlikte 28 Nisan ile 22 Mayıs 2024 tarihleri arasında Gazze’de bulunmuştu.

Rûdaw’a konuşan Dr. Baram, Hamas’ın üst düzey yetkililerinin hastaneleri saklanma yeri olarak kullandığını, buna kendisinin de şahit olduğunu söyledi.

Dr. Baram, “Gerçeği söylemek gerekirse ben kendim de buna şahit oldum, Hamas’ın kurucularından Münir El-Bariş’in hastanede saklandığını gördüm hatta kendisi ile konuştum. Hamas’ın savaşta büyük bir deneyimi var ancak halk içerisindeki desteği anlatıldığı kadar değil” ifadelerini kullandı. 

Gazze’de mafya gruplarının oluştuğunu ve gelen yardım malzemelerine el koyduklarını ve karaborsada sattıklarını öne süren Dr. Baram, Hamas’ın da bu gruplarla işbirliği yaptığını savundu.

 

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ve Irak Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Faik Zidan

Başkan Neçirvan Barzani'den Irak Yüksek Yargı Başkanına destek

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, bir ABD kongre üyesi tarafından ‘İran’ın adamı olmakla’ suçlanan Irak Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Faik Zidan’a desteğini açıkladı.