Kürdistan'daki manavlarda yerli ürünler geldi, ithal ürünler kalktı

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi'nde yetiştirilen meyve ve sebzelerin çoğu Erbil, Süleymaniye ve Duhok'taki büyük depolardan pazara gönderiliyor. Erbil'deki yetkililer günde 200 kamyondan fazla ürünün de Irak’ın diğer illerine ihraç ettiğini söyledi.

Kürdistan Bölgesi’ndeki kentlerde bulunan pazar yerlerinde ithal sebze ve meyvenin yerini artık yerli ürünler alıyor.

Tezgahlarda bulunan patates, domates, biber, patlıcan, soğan, kabak, salatalık, kavun, karpuz, kereviz, kaysı, kiraz, çilek, lahana ve daha bir çok ürün Kürdistan Bölgesi’ndeki tarlalarda yetişiyor, buradan depolara gönderilerek pazara ulaştırılıyor.

Rûdaw'a konuşan Erbil Tarımsal Gümrük Denetimi Dairesi Müdürü Hoşyar Celil, çiftçilerin zarar etmemesi için yerelde yetişen ürünlere iyi bir fiyat belirlendiğini ve yurt dışından ithal edilen ürünlere de ağır vergiler getirildiğini söyledi.

Hoşyar Celil, bu tür tedbirlerle yerli üretimin teşvik edildiğini ve ihracatın kısıtlandığını kaydederek, "Örneğin domates ithalatı tamamen yasaktır" dedi.

Kürdistanlı çiftçilerin ürettiği sebze ve meyvenin dış pazara satıldığını aktaran Celil, "Günde 200 kamyondan fazla yerli ürün Irak'ın diğer illerine gönderiliyor. Önümüzdeki günlerde, ürünler tamamen olgunlaştığında bu sayı yaklaşık 400 kamyona ulaşacak” diye belirtti.