‘Rehineler için Süleymaniyeli yetkiliye 50 milyon dolar ödendi’

29-04-2018
Rûdaw
Etiketler Katar Süleymaniye Rehine Heşdi Şabi Kasım Süleymaniye
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Katar’ın silahlı grupları tarafından alıkonulan vatandaşların serbest bırakılması için Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin Süleymaniyeli bir yetkili ve Şii bir yetkiliye toplam 150 milyon dolar ödediği ortaya çıktı.

 

Washington Post’un ulaştığı belgelere göre, Katar, 2015 yılında Irak’ta Heşdi Şabi, Irak Hizbullah Tugayları ve Lübnan Hizbullah Tugayları tarafından alıkonulan rehinelerin serbest bırakılması için yüzlerce milyon doları Kasım Süleymani’ye verdi.

 

Gazetenin ulaştığı bir ses kaydında, Katar’ın Bağdat Büyükelçisi Zeyid Bin Said Heyaren, “Rehinelerin serbest bırakılması için silahlı gruplarla 275 milyon dolar üzerine anlaştık. Teslimat Süleymaniye’de yapılacak” diyor.

 

Irak, İran ve Türkiye hükümetlerinin yanı sıra, Nusra Cephesi ve Suriye’deki muhalefetten iki grubun gizli anlaşmaya müdahil olduğu ifade ediliyor.

 

Rehinelerin tamamının 1 milyar dolar karşılığında serbest bırakıldığı iddia ediliyor. Ancak bunu doğrulayacak hiçbir resmi  belge yok. Birkaç aracı üzerinden ödenen paranın son miktarının ne olduğu henüz kesinlik kazanmadı.

 

Amerika ve müttefikleri, Katar’ı terör örgütlerini mali destek vermekle suçluyordu.

 

Rehinelerin serbest bırakılması karşılığında Irak Hizbullah örgütü, 25 milyon dolar, Heşdi Şabi 150 milyon dolar, Kasım Süleymani'ye 50 milyon dolar, bazı Iraklı yetkililere ise 150 milyon dolar ödenmiş.

 

Teslim konusunda aracı olan Süleymaniye’den bir yetkiliye ve Şii bir yetkiliye 50'şer milyon dolar verildiği kaydedildi. 

 

Ancak belgelerde ödenen miktarın tamamının 270 milyon dolar olduğu doğrulanabildi.

 

 

 

 

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli