Kaynaklar 12 askerin hayatını kaybettiği Hakurk çatışmasının detaylarını açıkladı

28-12-2023
Etiketler Hakurk PKK HPG MSB Asker 12 asker Metina
A+ A-

Haber Merkezi - MSB kaynakları, 12 askerin hayatını kaybettiği Hakurk ve Metina’da PKK’lilerin küçük gruplarla çatıştığını, sis nedeniyle görüş mesafesinin 5 metreye düştüğünü ve bu yüzden İHA/SİHA’ların kullanılmasının imkansız olduğunu açıkladı.

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı (MSB) kaynakları, Kürdistan Bölgesi toprakları içerisindeki Hakurk’ta 22 Aralık ve Metina’da 23 Aralık günü 12 askerin hayatını kaybettiği saldırıyla ilgili basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Hakurk’ta 6, Metina’da 6 olmak üzere 12 asker hayatını kaybetti

PKK’lilerin ilk olarak 22 Aralık Cuma günü Hakurk bölgesindeki Sur Tepe bölgesine sızma düzenlediği, çıkan ilk çatışmada 6 askerin hayatını kaybettiği bilgisine yer veren kaynaklar, ertesi gün -23 Aralık cumartesi günü- ise Metina bölgesindeki askerlere sızma girişimi olduğunu, burada da çıkan çatışmada 6 askerin daha yaşamını yitirdiği ve her iki çatışmada 13 askerin yaralandığı belirtildi.

Arazi yapısı

Kaynaklar bölgenin arazi yapısı ve saldırı biçimi hakkında ise şu bilgileri paylaştı:

“Sızma girişimi olan bölgeler birbirinden kuş uçuşu 100 km. uzaklıktadır. Söz konusu arazi yüksek rakımlı sarp dağlık, dik yamaçları ve uçurumları olan bir arazi olup, binlerce mağaranın bulunduğu bir yerdir. Bölgede kontrol her türlü hava şartında sağlanmak mecburiyetindedir.

Sızma girişimi iddia edildiği gibi 50-100 kişiden oluşan gruplarla değil, mağaralarda saklanan küçük gruplar tarafından havanın ağır, yoğun sis ve kar yağışı (tipi) sebebiyle görüşün 5-10 metreye kadar düştüğü, İHA/SİHA’ların ve termal sistemlerin de kullanılmasının imkansız olduğu durumda gerçekleştirilmiştir.”

Kaynaklar, ileri hatta bulunan birliklerin mevzilerini savunduğu ve çatışmaya takviye giden komando birliğinin başındaki tabur komutanının da yaralandığını ve örgütün “asıl amacının engellendiğini” söyledi.

Basındaki iddialar

Çatışmanın ardından sosyal medyada paylaşılan görüntülerin ardından askerlerin kaldığı çadır ve mevzilerin biçimi gündeme gelmiş ve basında tartışma konusu olmuştu.

Kaynaklar, askerlerin bulunduğu üs bölgesinde “tahkimatın yetersiz olduğu” yönündeki iddiaları redederek, “Operasyona çıkacak birlik hava, arazi ve diğer şartları göz önünde bulundurarak görevin gerektirdiği teçhizatı yanına alarak çıkmaktadır. Ayrıca, personel sürekli olarak aynı yerlerde bulunmamakta, kontrol altına alınacak bölge göz önüne alınarak zamana bağlı kalmaksızın değiştirilmektedir” dedi.

Hayatını kaybeden askerlerin sayısının gizleniyor mu?

22 Aralık Cuma akşamı bazı sosyal medya hesaplarında hayatını kaybeden askerlerin sayısının daha fazla olduğu ve ayrıca operasyon bölgesindeki askerlerin deneyimsiz olduğu öne sürülmüştü.

Yine PKK basını, Hakurk ve Metina’da yaşamını yitiren askerlerin sayısının açıklanandan çok daha fazla olduğu öne sürmüştü.

Hayatını kaybeden askerlerin sayısının gizlendiği yönündeki iddialara da yanıt veren MSB kaynakları, "Şehit/yaralı işlemleri Şehit ve Gazi İşlem Genelgesi’ne göre; önce gerekli tedbirler alınmak suretiyle ailesine verilmekte, akabinde kamuoyu ile paylaşılmaktadır. Aileye haber verilmeden ve tedavisi devam edenlerin durumu netleşmeden kamuoyu ile paylaşılmamaktadır” diye belirtti.

Bakanlık kaynakları, yaşamını yitiren askerlerin isimlerinin MSB tarafından açıklama yapılmadan önce kamuoyuna açıklamanın “yanlış haber” olabileceğine vurgu yaptı.

MSB kaynakları, operasyon bölgesinde açıklananların dışında başka askerlerin de hayatını kaybettiği yönündeki haberleri reddederek, ayrıca burada bulunan bütün askerlerin “profesyonel olup, gerekli tüm eğitimleri aldıktan sonra” bölgeye gönderildiğini bildirdi.

"Olay her yönüyle incelenmektedir"

Son saldırıda "ihmal" olup olmadığının sorulması üzerine şu cevap verildi:

"TSK’da meydana gelen olaylar sonrasında derhal idari tahkikat kurularak inceleme yapılır ve sorumluluğu/kusuru olanlar hakkında işlem yapılır. Bu olayda da idari tahkikat ve inceleme başlatılmış olup olay her yönüyle incelenmektedir.

TSK’da, meydana gelen olayların akabinde, bir daha yaşanmaması için alınması gereken dersler ile personelin kazanması gereken yetenekleri geliştirmek için Eğitim ve Doktrin Komutanlığımız tarafından ‘Alınan Dersler Bülteni’ yayınlanmakta, eğitimlerde aktif şekilde kullanılması sağlanmaktadır.

Sınıf Okulları ve Eğitim Merkezleri ile özellikle Terörle Mücadele Harekatı kurslarında bu ve buna benzer olaylara yönelik uygulamalı eğitim verilmekte, personelin seviyesine uygun taktik ve teknik gelişimi sağlanmaktadır."

Askerlerin cep telefonu kullanımına yönelik tedbir

"Cep telefonu kullanımı zafiyete neden oluyor mu?" sorusu da şu ifadelerle yanıtlandı:

“Özellikle akıllı cep telefonlarının günlük hayatta dahi yarattığı güvenlik sorunu herkesçe bilinmektedir. MSB olarak personel ve birlik güvenliği bakımından konu üzerinde bir çalışma yapılmaktadır. Bu konu ile ilgili ciddi tedbirler alınacaktır.”

Operasyonlar stratejik hata mı?

Olayın ardından Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Kürdistan Bölgesi toprakları içerisinde 2019’dan beri düzenlediği “Pençe” adlı operasyonlar da tartışma konusu olmuştu.

Bazı haber kanallarına katılan emekli askerler, “operasyonun stratejik hata” olduğu yönünde görüş belirtmişti.

Operasyonlarda stratejik hata olup olmadığı sorusuna bakanlık kaynakları şu şekilde yanıt verdi:

"TSK, daha evvel, bu tür arazileri sadece hava şartları müsaade ettiği zamanlarda tutarken, değişen ve gelişen konsept ile kışın da kontrolü altında bulundurmaya devam etmektedir. Nitekim, daha önce “Kış tertiplenmesi” kapsamında bu kontrol noktaları tutulmamakta, bahar aylarında tekrar tutulmaya başlandığında ise EYP ile karşılaşılmakta, bölgenin temizlenmesi daha zor hale gelmekteydi.

Bu kapsamda, televizyon/sosyal medya gibi yayın organlarında sıklıkla gösterilen ve ‘Benim zamanımda / görev yaptığım dönemde’ diye başlayan cümlelerin hiçbir kıymeti harbiyesi yoktur.”

TSK'nin Kürdistan Bölgesi toprakları içerisindeki operasyonlar

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı (MSB), 28 Mayıs 2019'da Kürdistan Bölgesi toprakları içerisinde başkent Erbil’in Soran ilçesindeki Hakurk bölgesinde PKK’ye yönelik “Pençe” adıyla operasyon başlatıldığını duyurdu.

Bir yıl sonra ise 17 Haziran 2020’de Duhok’un Zaho ilçesi sınırında bulunan Haftanin'de “Pençe Kaplan” adıyla karadan operasyon başlatıldı. Operasyon kapsamında TSK unsurları sınırdan kilometrelerce içeri geçip askeri üs kurdu.

Ardından TSK 23 Nisan 2021’de Duhok’un Amedi ilçesi sınırları içerisindeki Metina, Zap ve Avaşin-Basyan’da “Pençe-Şimşek ve Pençe-Yıldırım” adıyla yeni bir operasyon başlatıldı.

Son olarak TSK, 17 Nisan 2022'de Duhok’un Amedi ilçesi sınırları içerisindeki Zap, Avaşin-Basyan’da “Pençe-Kilit” adıyla operasyonlarda yeni bir aşamaya geçildiğini bildirdi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli