Roboski Katliamı kurbanları Diyarbakır’da anıldı

Diyarbakır (Rûdaw) – Diyarbakır’da düzenlenen Roboski anmasında konuşan TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Doğan Hatun, “34 insanın 19’u çocuktu. Cenazeleri katır sırtında taşındı. Bombaladıklarında uçaklar vardı da, cenazeleri kaldırıldığında ambulans yok muydu? Neden olmadığını biz biliyoruz” dedi.

Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri bugün Diyarbakır’daki Koşuyolu Parkı’nda bulunan İnsan Hakları Anıtı Önünde Roboski’de hayatlarını kaybedenler için bir anma düzenledi.

Roboski’de hayatını kaybeden 34 kişi anısına bir dakikalık saygı duruşunun ardından konuşan Diyarbakır Emek ve Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Hasan Hayri Eroğlu, “28 Aralık 2011 akşamı Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyü sınırında gece yarısına doğru savaş uçakları ile sivil köylüler bombalandı ve 34 kişi yaşamını yitirdi. Bunlardan 19’u 18 yaşından küçük insanlardı. Kimisi okul harçlığını çıkarmak için sınırdan katırla bazı gıda malzemeleri taşıyordu. Bundan sınırda bulunan karakolun da haberi vardı. Buna rağmen savaş uçakları tarafından o köylüler sınırı geçerken bombalandı, 34 kişi katledildi” dedi.

Eroğlu, “Kimisi terörist dedi, kimisi kaçakçı dedi, kimisi istihbarat hatası dedi. Her kes kendisine göre bir yorum yaptı ama aradan 9 yıl geçmesine rağmen olayın sorumluları ve gerçekleştirenler hakkında herhangi bir hukuki sonuç çıkmadı. Adalet yerini bulmadı. Roboskili anneler hala yürekleri acı içerisinde adaletin yerini bulmasını istiyor. Ama malesef yetkililer açılan davalar hakkında kavuşturmaya gerek yok dedikleri için davalar düştü” diye konuştu.

Katliamı bir kez daha kınayan Hasan Hayri Eroğlu, adaletin tecelli etmesini beklediklerini belirtti.

Eroğlu, “Bu coğrfayda ilk kez gerçekleştirilen bir olay değil. Daha önce de buna benzer 33 kurşun olayı var. Biz Roboski’yi unutmadık, unutturmayacağız. Buradan yöneticilere bu olayın üstünü örtmemeleri çağrısında bulunuyoruz. Mağdurların yanında olacağız” ifadelerini kullandı

“Bu coğrafyanın kanayan tek damar Kürt damarıdır”

Daha sonra söz hakkı alan TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Doğan Hatun ise, “Bu coğrafyada katliamları teşhir etmek için sadece Kürt olmak yeterlidir veya katliamlara uğramak için sadece Kürt olmak yeterlidir. Bu coğrafyanın kanayan tek bir yarası ve damarı var o da Kürt damarıdır. Roboski de bunlardan bir tanesidir” dedi.

“Mesele kaçakçılık veya yanlış istihbarat meselesi değil, Kürtlerin bu işi yapması meseledir” diyen Hatun, şöyle devam etti:

”Yıllardır DAİŞ Suriye’den kaçak mazot taşıyor üzerlerine hiçbir bomba düşmedi. Hiç bir yetkili kendisine bu konuda bir söz etmedi. Ama mesele Kürt olunca, kendi geçimi için çalışan bir halk olunca bomba yağdırılıyor. Bunun tek tanımı vardır Kürt olmalarıdır. Bu coğrafyada Kürt olunca öldürülmesi de meşru görülüyor. İstihbaratı da sonradan gelir yanlış olur, mazotu da gıdası da kaçak olur.

Buradan yetkililere sesleniyoruz; siz Roboski ile Kürtlerle yüzleşmediğiniz sürece bu ülkenin sonu da Suriye’deki DAİŞ bataklığından öte değildir. Roboski’de yanlış istihbaratı veren kimse yargılansın. Dönemin Başbakanı çıkıp açıklama yapsın. Vicdanları sızlatacak bir dokuz yıl daha bekletmeyin.

34 insanın 19’u çocuktu. Cenazeleri katır sırtında taşındı. Bombaladıklarında uçaklar vardı da, cenazeleri kaldırıldığında ambulans yok muydu? Neden olmadığını biz biliyoruz. Çünkü kendileri katletti ve Kürt olduğu için bölgeye bir ambulans bile gönderilmedi, bir cenaze aracı bile gönderilmedi. Bu vicdansızlığı Sorgulamayıp da ne yapacağız? Kamuoyu vicdanına sesleniyorum; Roboskili aileler ne yapmalı. Sadece evlerinde oturup acılarını yüreklerine mi gömmeli. Öfkeliyiz, sesimiz yüksek çıkıyor, bundan sonra da yüksek çıkacak. Roboski’nin hesabı verilene kadar sesimiz yüksek çıkacak.”

Doğan Hatun, “İnsan Hakları Sözleşmesi anıtı önündeyiz. Bu coğrafyada insan hakları yoktur, sadece anıtı vardır. Adalet nasıl ki bir duvar üzerindeki yazı ise insan hakları da sadece bir anıttır Kürdistan’da. Bunun aksini inkar edenler Roboski ile yüzleşsin, Roboski’nin hesabını versin” dedi.

Anmaya katılanlar sık sık “Roboski’ye adalet, insanlığa adalet” ve “Roboski’yi unutma, unutturma” şeklinde slogan attı.