VİDEO/FLAŞ – Diyarbakır Barosu Başkanı öldürüldü! (YENİLENDİ)

28-11-2015
Rûdaw
Rûdaw
Rûdaw
Etiketler Diyarbakır Sur Tahir Elçi 4 Ayaklı Minare Kültür mirası
A+ A-

Diyarbakır (Rûdaw) - Diyarbakır Barosu'na bağlı avukatlar, Tarihi 4 Ayaklı Minare’nin çatışmalarda zarar görmesine ilişkin basın açıklaması yaptığı sırada uzun namlulu silahlarla saldırı düzenlendi.

 

Rûdaw muhabiri, merkez Sur ilçesinin Balıkçılarbaşı semtinde, Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi basın açıklaması yaptığı sırada polisle PKK'nin gençlik yapılanması YDG-H üyeleri arasında çatışma çıktığını bildirdi.

 

Muhabirimiz, Elçi'nin, "Tarihi mirasımıza sahip çıkalım" dediği sırada anacadde üzerindeki Ulu Cami tarafından otomatik silahlarla ateş açıldığını söyledi.

 

Çatışmanın ortasında kalan Tahir Elçi, başına isabet eden mermi sonucu ağır yaralandı.

 

Diyarbakır Barosu Başkanı, kaldırıldığı Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi’nde hayatını kaybetti.

 

Bir polisinde hayatını kaybettiği çatışmada yaralananlar olduğu bildirilen olay yerine çok sayıda ambulans ve polis ekibi sevkedildiği bildirildii.

 

Muhabir o anları anlattı


DHA Diyarbakır muhabiri Felat Bozarslan, CNN Türk yayınında görgü tanıkları ve emniyet kaynaklarından aldığı bilgiye göre, olayın başlangıcında sakallı bir kişinin açıklama yapan grubun yanındaki polislere ateş açtığını bu sırada bir polisin hayatını kaybettiğini bildirdi.

 

Bozarslan, "Sonrasında saldırgan Elçi'nin bulunduğu gruba yaklaşarak çok yakın bir mesafeden ateş açtı. Saldırgan daha sonra ateş açarak kaçtı" dedi.


Sokağa çıkma yasağı

 

Sur ilçesinde çatışmanın ardından sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

 

Diyarbakır Valiliği tarafından yapılan açıklamada, Cevatpaşa, Dabanoğlu, Fatihpaşa, Hasırlı, Savaş, Cemal Yılmaz mahallelerinde ve Gazi Caddesinde 28 Kasım 2015 Cumartesi günü saat 13.00’dan geçerli olmak üzere ikinci bir duyuruya kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildiği duyuruldu.

 

Kültür mirası saldırı altında

 

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde bulunan ve dünyada tek olma özelliğini taşıyan “Dört Ayaklı Minare", yaşanan çatışmalardan nasibini aldı.

 

Minarenin olduğu sokakta Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi (YDG-H) üyeleriyle güvenlik güçleri arasında önceki akşam aşkam çatışma çıkmıştı.

 

Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınan eserler arasında bulunan tarihi yapı, ağır otomatik silahlarla taranmıştı.

  

7 Haziran’dan sonra sokağa çıkma yasağının ilan edilmesinin ardından ilçede yaşanan çatışmalarda Kurşunlu Camii, Surp Giragos Kilisesi, Ermeni Katolik Kilisesi de büyük hasara uğradı.

 

Fatihpaşa, Dabanoğlu ve Hasırlı mahallelerinde bulunan Kurşunlu, Hacı Hamid, Kadı ve Hasırlı camileri ise müftülük tarafından ibadete kapatıldı.

  

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi de, tarihin zarar görmesine tepki gösterenler arasındaydı.

 

Elçi, “Dört Ayaklı Minare, yaşanan silahlı çatışmalar nedeniyle tahribata uğradı. Sivil ve yaşam alanlarında ağır silahlarla yaşanan silahlı çatışmalar, Cenevre İnsancıl Hukuk İlkeleri'ne aykırı olduğu gibi, tarihi ve kültürel değerleri de yok ediyor” demişti.

 

Tahir Elçi kimdir?

 

Tahir Elçi, 1966 yılında Şırnak’ın Cizre ilçesinde doğdu. 1991 yılında Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. 1992 yılında Diyarbakır’da serbest avukatlığa başladı. Almanya'da bulunan Avrupa Hukuku Akademisi’nde (ERA) uluslararası ceza hukuku ve ceza yargılaması eğitimi gördü. Evli ve iki çocuk babası olan Elçi, İngilizce biliyordu.

 

Tahir Elçi hakkında, geçtiğimiz ay bir televizyon programında “PKK’yi terörist olarak görmediğini” söylediği için soruşturma açılmış ve gözaltına alınmıştı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli