Hollanda Başkonsolosu: Kürdistan’da petrolün alternatifi çok kaynak var

Erbil (Rûdaw) - Hollanda’nın Erbil Başkonsolosu William Kojen, Kürdistan Bölgesi’nde petrolün yerini tutacak alternatif çok kaynak olduğunu söyledi.

Hollanda, Kürdistan Bölgesi’nde 13 bin 400 metre kare üzerinde inşa ettiği cam ve plastik seralarla tarım sektöründe önemli yatırımlarda bulundu.

Başkonsolos William Kojen, “Kürt ürünlerinin dünya piyasalarına gönderilmesi ve üzerinde Made in Kürdistan yazılmasını hayal ediyorum” dedi.

Kürt yemeklerini çok beğendiğini söyleyen William Kojen, Kürdistan Bölgesi’nde görev yaptığı süre içerisinde 10 kilo aldığını ifade etti.

Kojen, Kürdistan Bölgesi’nde çevreye rastgele atılan plastik şişe ve naylonları gördüğünde üzüldüğünü kaydetti.

Rûdaw TV’de yayınlanan ve Kani Halepce’nin sunduğu özel programa konuk olan Hollanda’nın Erbil Başkonsolsu Kojen, Kürdistan’daki çalışmaları ve özel yaşamı hakkında konuştu.

Kani Halepçeyi ile Kojen, arasındaki söyleşi şu şekilde:

Sanırım şimdi belli olacak, Hollanda’ın Erbil konsolosluk binasındayım. Benim ikinci evim. Burada çok özgür olduğumu hissediyorum ve ofisi özgürce gezebilirim sanırım. Burada birkaç fotoğraf var ve burası toplantı salonu. Birazdan Başkonsolos Flep beyin yanına gideceğiz. Bakınız burada ne var? Bu çiçek sadece Hollanda yetişiyor. Adı Tulipa, biz de lale diyoruz. Çok çok güzel bir çiçektir. Hollanda bu çiçekle ünlüdür. Bu çiçekten her yıl milyonlarca başka ülkelere gönderiliyor. Dışarı çıktığımızda bu şapkadan ve Hollanda gözlüğünü kullanırdık. Önce şunu bir takıyım. Turuncu rengi Hollanda’nın rengidir, üzerinde de Hollanda bayrağı var.

Bakınız burada da lale var. Hollanda bu çiçeği çok seviyorlar. Aha bakınız bir inek. Hollanda aynı zamanda süt ve peyniriyle de meşhurdur. İneklerin sütü oldukça fazla. Bu da çok önemli Hollanda’ya özel bir ayakkabı, Clumpys. Hollanda’ya giden birisi bunu bir madalya olarak evine götürüyor. Bunu büyüğünü burada sergiliyorlar ki turistlerin ilgisini çeksin. Turistler bunu giyerek fotoğraf çektiriyorlar. Bu Hollanda için çok özel. Bakalım Sayın William burada mı?

Merhaba, Nasıl selamlaşalım?

Merhabalar sosyal mesafeyi koruyalım

Korona döneminde olduğumuz için tokalaşamadık. Sorularımı sormadan önce bana dur dedi, sohbet sırasında kahve çok güzel olur. Bir kahve pişireyim dedi.

Kahve güzel

Evet güzel bir Hollanda kahvesi.

Bu kahve bardağı çok meşhur

Evet Elfes çok meşhurdur.

Kahve de Hollanda üretimi mi?

Evet; ama maalesef içinde kakule olanlardan kalmadı o çok daha güzel.

Ya çay?

Çay da içiyorum hem çok içiyorum.

Kürdistan’da herkes çay seviyor

Çok şekerli içiyorlar.

Siz şeker sevmiyorsunuz sanırım?

Fazla sevmiyorum. Bu Kürdistan’a özgü bir şey. Sanırım burada 10 kilo aldım. Biraz kilo verdim. Şeker, ekmek ve et tüketiyoruz ama güzel.

Et ve ekmekten bahsettiniz, Kürt yemeklerini nasıl buluyorsunuz?

O kadar güzel ki çok fazla yiyorum. Masaya konulan bu ufak şeylerden hoşlanıyorum. Et ve balık daha sonra diğerleri güzel. Burada bir toplantıya gittiğimizde öğlen yemeğine de davet ediliyoruz. Yemekler de o kadar güzel oluyor ki çok seviyorum. Fazla fazla koyuyorlar. Annem ve babamdan öğrendiğim bir şey var. Tabakta olanı bitiriyorum.

Bitireyim mi?

Bitirince daha da mutlu oluyorum. Bittiğinde yeniden getiriyorlar ve yiyin diyorlar. Her zaman bu hatayı yapıyorum ve birincisinde tabağıma çok fazla koyuyorum.

İkinci tabağı da mı yiyorsunuz?

Evet; ne yapayım, tabağımda olanı bitiriyorum.

En çok sevdiğiniz yemek hangisi? Kebap mı dolma mı?

Kebap, tavuk şiş bunları çok seviyorum.

Hollanda’nın neyini özlediniz?

Tartışmasız eşim ve çocuklarımı. Hollanda’nın denizini de özledim.

Burada alışamadığınız şey nedir?

Burada beni yoran bir şey var evet.

O da

Plastik ve plastik şişeler. Bana göre bir felakettir. Bazen arabamı alıp evden çıkıyorum ve işlerden uzaklaşıyorum. Erbil dışına çıkıyorum, dağlara tırmanıyorum. Gördüğüm güzel manzaralar karşısında dalıp gidiyorum. Aşağıya baktığımda fırlatılmış bir sürü plastik şişe ve naylon görüyorum. Maalesef bu çok üzücü. Burada değiştirmek istediği şey kesinlikle budur. İki gün önce ofis dışındaydım elinde plastik şişe olan bir çocuk gördüm, öylece yola attı. Lütfen, lütfen ve lütfen öyle yapmayın. Çünkü bu şekilde kendi ülkenizi mahvediyorsunuz.

Kürt müziği dinliyor musunuz?

Evet.

Dinliyor musunuz peki?

Evet her sabah.

Gerçekten mi?

Evet her sabah arabaya binerken dinliyorum. Az sonra gittiğimde size göstereceğim. Kürtçe yayın yapan radyoları dinliyorum.

Konsolosluk binasından çıkıyoruz ve William beni özel bir yere götürüyor. Konsolos olarak özel şoförü var ama kendisi şoförlük yapıyor. Erbil caddelerini çok iyi bildiğini söylüyor.

Hollanda’da çok bulunan bir projeyi görmeye gidiyoruz. Cam ve plastik sera projesini yerinde göreceğiz. Burada tarım ürünleri yetişiyor. 13 bin 400 metre kare üzerinde inşa edilmiştir.

Bu cam seralara 3.2 milyon Euro harcanmış. Plastiklere ise 2.4 milyon Euro. Bu bir deneme Kürdistan’da hangisinin daha başarılı olduğunu görmek istiyorlar.

Bu bir tarım devrimidir. Amacımız bu. Freş meyve ve sebzeye sahip olmamız için çok az bir süre kaldı. çok önemli bir seviyeye doğru ilerliyoruz. Made in Kürdistan. Hollanda üzerinden seyahat ettiğinizde bunlardan çok görüyorsunuz. Plastik ve cam seralarda çok fazla yiyecek üretiliyor. İhtiyacımızın çok üstünde, bu nedenle ihraç ediyoruz. Bu benim burası için düşündüğüm bir rüyam.

Bu proje sadece yatırımcıya değil aynı zamanda bu kriz döneminde Kürdistan’da iş fırsatı da yaratıyor.

William Kojen bu proje ile Kürdistan için büyük hayalleri var. Söz konusu proje ile petrol ihracatının yerini tutacağına bile inanıyor. 

Benim burada gördüğüm petrolün yerini bile tutabilir. Bu ülke çok fazla petrole bağlı. Halbuki petrolün yerini tutacak alternatif çok fazla kaynağı var. Aynı zamanda istihdam da sağlayabilir. Sadece petrol sektöründe faaliyet yürütmeyin, tarımda da çalışabilirsiniz. Bu gerçekten çok önemli, çok önemli.

Konsoloslar ülke ülke geziyorlar. Haklarında kimse hiçbir şey bilmeden ya da arkalarında bir şey bırakmadan ayrılıyorlar. William farklı birisi. Tarım sektörünün gelişmesi için cam ve plastik seraları projesine destek verdi. Onun rüyası şu; Kürt ürünlerinin dünya piyasalarına gönderilmesi ve üzerinde Made in Kürdistan yazılması.