KYB’de ‘Eş başkanlık’ sistemi lağvedildi, Bafıl Talabani başkan oldu

Süleymaniye (Rûdaw) - Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) yönetimi bugün gerçekleştirdiği Konsey toplantısında “eş başkanlık” sistemini kaldırarak Bafıl Talabani'yi partinin resmi genel başkanı seçti.

KYB Başkanlı Konseyi, partinin iç tüzüğünde yapılan değişiklikleri görüşmek üzere bugün Süleymaniye’de bir araya geldi.

Toplantıda, eş başkanlık sisteminin kaldırılmasına ve yerine genel başkanlık sisteminin ikame edilmesine olanak tanıyan iç tüzük maddesindeki değişiklik onayladı. Toplantıda Bafıl Talabani, 89 oyla partinin genel başkanlığına seçildi.

KYB eski Genel Sekreteri ve Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin oğlu Bafıl Talabani, partinin dördüncü kongresine kadar da hiçbir görev almadı.

Dördüncü Kongre, partinin “Genel Sekreterlik”ten “Eş başkanlık” sistemine karar verdi. Bu kongrede 791 oy alan Bafıl Talabani, kuzeni Lahur Şeyh Cengi ile eş başkan seçilmişti.

8 Temmuz 2021'de, Bafıl Talabani, istihbarat ve terörle mücadele teşkilatı sorumlularını değiştirmesinin ardından KYB içerisinde her iki başkan arasındaki gerginlik tırmandı. KYB Politbüro yönetimi, 15 Temmuz’daki toplantıda Lahur Şeyh Cengi'nin yetkilerini askıya aldı.

Toplantıdan sonra yapılan açıklamada, parti başkan yardımcısı olup olmayacağına değinilmesi.

Ayrıca, daha önce yetkileri dondurulan veya ihraç edilen konsey üyelerinin yerlerinin nasıl doldurulacağından da söz edilmedi.