Van’da yoğun bakım üniteleri doldu
Rûdaw - Van'da son bir ayda koronavirüs vakalarında büyük bir artış gözleniyor.
Bazı Kürt illerinde olduğu gibi Van'da da aşılama oranı beklenenin çok altında seyrediyor.
Özellikle son bir haftada koronavirüs nedeniyle hastanelerin yoğun bakım üniteleri neredeyse yüzde 90 oranında dolmuş durumda.
Kentte birçok noktada aşı stantları oluşturulmasına rağmen halk hala aşıya karşı hala mesafeli.
“Kentte dördüncü pik yaşandığı doğru. Biz yoğun bakımlarda çalışan arkadaşlarımızı arayıp teyit ediyoruz. Evet yoğun bakımlardaki hasta sayılarında ciddi bir artış olduğunu söyleyebiliriz. Şu an bir oran veremem ama Yüzüncü Yıl Üniversitesi Hastanesi'nde bir hafta önce bir doktor arkadaşım nöroloji yoğun bakımın 20 yatağının Covid servisine verildiğini söylemişti. Birçok alandaki yoğun bakımlar şu an kendi birimlerine hizmet etmiyor, Covid hastalarına hizmet ediyor. Bu da Covid artışını, yoğun bakım artışını gösteriyor. Onun dışında Bölge Eğitim Araştırma Hastanesi'ne bağlı İstanbul Hastanesi yoğun bakımda çalışan hasta arkadaşlarımız da Covid yoğun bakımlarda hasta sayısında son bir iki haftadır ciddi bir artış olduğunu söylüyorlar.”
“İyi yönetilemedi”
Dr. Rıdvan Şin vakaların neden Van'da artışa geçtiği ile ilgili ise; bunun sadece Van’a özgü olmadığını belirterek şöyle devam etti:
“Bu sadece Van'la ilgili değil. Pandeminin başından beri süregelen aksaklıklar diyebiliriz. İnsanlarda aşı açısından pozitif algı oluşturulamadı. Yani insanların çoğu aşıya karşı. Aşı yaptırmayan insanlar da özellikle yeni varyantlara denk gelince ciddi sıkıntılar yaşayabiliyorlar. Aşı kampanyası ile birlikte her köşe başında bir stant açılmış ama insanlar da rağbet görülmüyor. Nasıl olduysa aşıya karşı bir antipati ile dolmuş durumdalar. Bu konuda da yeteri kadar pozitif algı oluşturulamadı. İyi yönetilemedi diyebiliriz. Onun dışında pandeminin başından beri tedavi yönüyle uğraşıldı yani hastalıktan korunma kısmı ihmal edildi. Tabiri caizse insanların hasta olması beklendi, hasta olduktan sonra ‘tedavi ederiz’ diye bakıldı. Tabipler Birliği başından beri insanların hasta olmamasına yönelik tedbirlerin alınması gerektiğini vurguladı.
Dr. Şin, Delta varyantının etkisi olup olmadığı konusunda ise; “Delta varyantının tespiti konusunda yeterli çalışma yapılmıyor. Bu varyant'ta ilgili yeterince resmi açıklama yapılmıyor” dedi.
‘İnsanlar ikna edilemiyor’
İnsanları aşçı olmaya ikna etmek için tabip odaları olarak başlattıkları etkinlikler hakkında bilgi veren Dr. Rıdvan Şin, “Mesela biz bugün Türkçe, Kürtçe ve Arapça yazılı olan “aşı olun” çağrısında bulunulan bir broşür dağıttık. Ayrıca insanları ikna etmeye çalışıyoruz. Ama resmi olarak bunlar yapılıyor mudur? Yani yeterince stant var. Eskiden aylar boyu yok deniliyordu şimdi yeteri kadar aşı var standı var ama insanlar ikna edilemiyor. Bu da son 1-2 haftanın işi değil; Sağlık Bakanlığı başından beri bilimsel veriler temelinde yaklaşsaydı belki bugün insanlar aşı olurdu” ifadelerini kullandı.
‘Yoğun bakımlar yüzde 80-90 dolulukla çalışıyor’
Dr. Şin, şöyle devam etti:
“Van’da Covid yoğun bakımlar neredeyse yüzde 80-90 dolulukla çalışıyor son 2-3 aydır. Ve yetmiyor. Mesela üniversite hastanesi önceden nöroloji yoğun bakımı Covid yoğun bakıma verilmişti (14 yataklı). O yetmedi bir kaç haftadır dahiliye yoğun bakım da Covid yoğun bakıma çevirildi (15 yataklı). Covid için hastaneler, doktorlar, hemşireler tüm sağlık çalışanları seferber olmuş diyebiliriz. Ve Covid yoğun bakımlarda her gün ölümler var. Her hastane için bunu günde 3-4 hastanın ölmesi olarak söyleyebiliriz. Van’daki Covid yoğun bakımlar düşünüldüğünde her gün neredeyse 10 vatandaşımızı Covidden yitiriyoruz diyebiliriz. Tabii tüm hastanelerde Covid yoğun bakım için uğraş veriliyor ve mesela kronik yoğun bakım hastası olan bölümler Covid olmayan hastaları için yer bulmakta zorluk yaşıyor.
Yoğun bakım dolulukları yüzdr 80-90 civarı. Yoğun bakım hastalarının çoğunun aşısız olduğunu söyleyebiliriz. Tüm hastaneleri bir düşünüp bir oran verecek isek yoğun bakımdakilerin yüzde 70-90 arası aşısız. Geri kalanlarının çoğu aşıları eksik.
İki doz yaptıran nadir
Eksik aşılı olanlar yüzde 15-20 civarı. Bir doz yapanlar ve nadir olarak da Sinovac 2 doz olan hasta da var. (yüzde 5 civarı) Sonuç olarak çoğu yoğun bakım hastası aşısız diyebiliriz. Özellikle son 2 aydır bu yoğun bakım hasta oranları düşmedi.
Ve yoğun bakıma kabul edilmeyip, evinde veya serviste durumu kötüleşip, ölenler olduğunu da biliyoruz. Durum bu kadar ciddi iken aşılama oranı istediğimiz düzeyde değil. Artık her köşe başında aşı standı var ama insanlar durumun ciddiyetinin yeteri kadar farkında değil. Bunun sebebi belki de Covid çıktığından beri şeffaf bilgi sunmayan ve Covid süreci boyunca güven veren politika üretemeyen sorumlulardır.
Bir günlük bir haftalık sorun değil bu. Mesela aylarca eksik vaka bilgisi veren Sağlık Bakanlığı yıllarca Tabip Odalarına basın açıklaması için dahil müsade vermeyen valilikler… Çünkü tabip odaları bilimselliğe ve şeffaflığa sürekli davet etti, sürekli aşı temini için sorumluların hızlı davranmasını istedi. Ama aşılar ilk zamanda yetersiz geldi, insanların korkuları çekinceleri varken aşı olsaydı bugün çok daha yüksek oranlarda aşı yapılmış olacaktı.
‘Yeterli bir aşı politikası üretilmedi’
Bugün toplumda gereksiz bir rehavet var. ‘Kısıtlama yoksa o zaman hastalık da önemsiz duruma gelmiş’ algısı mevcut maalesef. Bu rehavetin olmaması için aşılarım tam yapılması için aşı standı açmak yetmiyor insanlara güven vermek ve aşının bilimselliğini, gerekliliğini izah etmek en üst perdeden başlamak üzere yapılmalıdır
Geriye dönüp baktığımızda uzunca bir süreyi baz alırsak Covid açısından yeterli bir aşı politikası üretilmediğini söyleyebiliriz.
Ve bizler Van Hakkari Tabip Odası olarak Van ve Hakkari halkını aşı olmaya davet ediyoruz.
“Bize güvenin kararsız olmayın aşı olun. Bilime güvenin. Du dil nebin aşî/parza bibin.”