IŞİD Karşıtı Koalisyon: 8 yılda Perşmerge Güçlerine 1 milyar dolar bütçe ayrıldı

28-06-2024
Etiketler Koalisyon Güçleri Peşmerge Güçleri Silah yardımı Danışmanlık
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - IŞİD Karşıtı Uluslararası Koalisyon Güçleri 8 yıllık süreç içerisinde Peşmerge Güçleri’nin silahlandırılması ve eğitimine 1 milyar dolar bütçe harcandığını, önümüzdeki süreçte de ortak tugayların oluşturulması perspektifinde Peşmerge Güçleri’nin birleştirilmesi sürecinin devam edeceğini açıkladı.

Koalisyon Güçleri’nden yapılan yazılı açıklamada 2016-2026 yıllarını kapsayan Askeri Mutabakat Zaptı kapsamında şu ana kadar IŞİD ile mücadele çerçevesinde Peşmerge Güçleri’nin silahlandırılması ve eğitimi için 1 milyar dolardan fazla bütçe tahsis edildiği belirtildi.

Uluslararası Koalisyon Güçleri’nin açıklamasında ayrıca mevcut misyon ve görevlere de değinildi.

Açıklamada, "Danışmanlık, yardım ve kapasite geliştirme olan mevcut misyonunun bir parçası olarak,  farklı güçlerin Peşmerge Bakanlığı'nın denetimi altında birleşik bir güç haline getirilmesini destekliyoruz" ifadelerine yer verildi.

12 Temmuz 2016 tarihinde ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ile Kürdistan Bölgesi arasında silahlandırma, kapasite artırımı ve eğitim paketi içeren 10 yıllık bir Askeri Mutabakat Zaptı imzalanmıştı.

Koalisyon Güçleri, IŞİD’in Haziran 2014’de Irak’ın ikinci büyük vilayeti Musul vilayetine saldırması ve ülke topraklarının üçte birinin kontrolünü ele geçirmesinin ardından 87 ülkenin askeri, istihbarat, lojistik desteği ve katılımıyla Eylül 2014'de kuruldu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli