Halepçe’nin provası Serdeşt Katliamı
Erbil (Rûdaw) – Rojhılat’ın Serdeşt kentinin Baas rejimine ait uçaklarca kimyasal silahlarla bombalanmasının üzerinden 33 yıl geçti. Halepçe Katliamı’nın provası niteliğinde olan katliamda 110 kişi hayatını kaybetti, 8 binden fazla kişi de yaralandı.
Irak’ta Baas rejimi, 8 yıl süren İran-Irak savaşının sona ermesinden bir yıl önce, 28 Haziran 1987’de, Rojhılat’ın Serdeşt kenti ve çevre köylerini kimyasal silahlarla bombaladı.
Savaş uçakları öğleden sonra saat 16.30’da Serdeşt ve çevre köylerine 7 defa kimyasal başlıklı bombalar yağdırdı. Saldırıda aralarında çocuk ve kadınların da olduğu 110 sivil yaşamını yitirdi, 8 binden fazla kişi yaralandı.
Can kaybının fazla olmasınının bir diğer nedeni yaralılara erken müdahale edilmemesiydi. Resmi kayıtlara göre o zamanlar nüfusu 12 bin civarında olan Serdeşt’te 8 bin yaralıdan yalnızca 300 kadarı tedavi edildi.
Halepçe katliamında olduğu gibi, Serdeşt Katlimanı’nda da tüm dünya sessizliğe gömüldü.
Her iki katliamdan sonra ortaya çıkan bazı belgeler, Saddam rejiminin kimyasal ve biyolojik ölümcül silahları elde etmesinde Almanya, Fransa, Hollanda ve ABD’li firmaların rol aldığı ifade edildi.
Yine, kimyasal silahlarle bombalanan bölgelerde yetişkinler arasında kanser vakalarının 4 kat, 14 yaş altındaki çocuklar da ise bu vakaların 12 kat arttığı rapor edildi.