Kürdistan Bölgesi heyeti petrol ihracatı konusunu görüşmek üzere Bağdat’ta
Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi Hükümeti'nden bir heyet, Ceyhan’a petrol ihracatının yeniden başlaması ve diğer mali konuları görüşmek üzere Bağdat'a gitti.
Kürdistan Bölgesi Ekonomi ve Maliye Bakanı Awat Cenab Nuri başkanlığındaki heyette Enerji ve Doğal Kaynaklar Bakanı Vekili Kemal Muhammed, Bakanlar Kurulu Divanı Başkanı Omid Sabah yer alıyor.
Irak’ın Uluslararası Tahkim Mahkemesi’nde Türkiye’ye karşı açtığı davayı kazanmasının ardından 25 Mart günü Kürdistan Bölgesi’nden Ceyhan Limanı’na petrol ihracatı durdurulmuştu.
Kürdistan Bölgesi'nden bir heyet 26 Mart günü Bağdat'a giderek Irak Petrol Bakanı ile görüştü.
Rûdaw’ın Kürdistan Bölgesi Hükümeti kaynaklarından edindiği bilgilere göre, bugün Bağdat’a giden heyet, Türkiye üzerinden petrol ihracatının yeniden başlatılmasını görüşecek.
Kürt milletvekili Nehro Rewanduzi, “Kürdistan Bölgesi'nin petrol üretimini daha fazla durdurma ve depolama kapasitesi olmadığı için iki taraf bu hafta anlaşmaya varır" dedi.
Kürdistan Bölgesi faaliyet gösteren Gulf Keystone Petroleum, Genel Energy ve DNO, Ceylan limanı üzerinden ihracatının askıya alınmasının ardından, üretilen petrolü geçici bir süreliğine depolayacaklarını duyurdu. Ancak şirketler, bunun da geçici bir tedbir olduğuna dikkati çekti.
Edinilen bilgilere göre, Irak Petrol Bakanlığı, Kürdistan Bölgesi yetkililerine petrolün Irak Petrol Pazarlama Şirketi SOMO aracılığıyla satılmasını teklif etti.
Rûdaw’a konuşan petrol uzmanı Yadigar Sadık Galali, “Petrol üretiminin askıya alınmasının ana nedeni, Kürdistan Bölgesi'nde stratejik rezervlerin olmamasıdır. Geçmişte yapılan hatalardan biri, Kürdistan Bölgesi'nin bunları inşa etmeyi düşünmemiş olmasıdır. Böyle bir zamanda faydalı olmak için milyonlarca varil petrol alabilen büyük bir depolar yapılmalıydı” diye konuştu.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel dün Rûdaw muhabirine verdiği yanıtta, Türkiye ve Irak hükümetlerine, Kürdistan Bölgesi’nden petrol ihracatının devam etmesi çağrısında bulunduklarını söyledi.
Patel, “Enerji ihracatının aksaması kimseye fayda sağlamaz” dedi.