Saddam’ı yargılayan yargıç: Federal Mahkeme Yasası’nın kendisi Anayasa’ya aykırıdır

28-01-2023
Yargıç Rizgar Muhammed Emin / Foto: Rûdaw
Yargıç Rizgar Muhammed Emin / Foto: Rûdaw
Etiketler Rizgar Muhammed Emin Irak Federal Yüksek Mahkemesi Bütçe
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Saddam’ı yargılayan Kürt yargıç Rizgar Muhammed Emin, Irak Federal Yüksek Mahkemesi’nin Kürdistan Bölgesi'ne gönderilen mali hakları engelleyen kararına ilişkin, “Federal Mahkeme Yasası’nın kendisi Anayasa’ya aykırıdır” değerlendirmesini yaptı.

Irak Federal Yüksek Mahkemesi, Kürdistan Bölgesi’ne gönderilmesine karar verilen parayı, şikayet üzerine “Anayasa’ya aykırı” olduğu gerekçesiyle engelledi.

Kararın, hukuka uygunluğu ve Irak’ta kurulan yeni hükümet ile Kürdistan Bölgesi arasındaki olumlu ilişkilere nasıl yansıyacağı tartışılırken Yargıç Rizgar Muhammed Emin de konuyu Rûdaw'a verdiği röportajda değerlendirdi.

Yasanın kendisinin Anayasa’ya aykırı olduğunu belirten Muhammed Emin, “Federal Mahkeme Yasası’nın kendisi Anayasa’ya aykırıdır çünkü mahkemeyi kuran 30’uncu Madde’yi 2005’te değiştirildi” ifadelerini kullandı.

Federal Mahkeme’nin ister Kürdistan Bölgesi ister diğer bölgeler olsun herkesin hakkını koruması gerektiğine dikkat çeken Muhammed Emin, “Kürdistan Bölgesi’nin hakkı bütçede yer almalı çünkü Kürdistan Bölgesi gelirlerinin ülkenin hazinesine gidip oradan dağıtılması gerekiyor” dedi.

Yargıç Rizgar Muhammed Emin, “Kürdistan Bölgesi’nin soruşturması gereken ama soruşturmadığı bazı şeyler var. Bütçe Yasası ve mali yönetimden haberdar olmaları gerekiyor. Bu yasalar önemlidir, ayrıca müzakere ve anlaşmalar için orada olan temsilciler bunların farkında olmalıdır fakat Kürdistan Hükümeti, Kürdistan Bölgesi aleyhine alınan kararlara birçok yönden katkı sağlamıştır" dedi.

“Mahkemenin değeri, tarafsızlığında gelmektedir”

Mahkemenin tarafsız olması gerektiğini vurgulayan Yargıç, "Mahkemenin değeri, tarafsızlığında gelmektedir. Mahkeme, hak ve özgürlüklerin korunması için vardır. Kürdistan Bölgesi, Federal Mahkeme konusunu ciddiye almalıydı. Federal Mahkeme Yasası’nın kendisi Anayasa’ya aykırıdır çünkü 30’uncu Madde’yi 2005’te değiştirdiler. Bu yasanın Anayasa’ya aykırı olduğunu kabul ediyorum" yorumunu yaptı.

“Kürdistan Bölgesi yönetimi dikkatli olmalı”

Rizgar Muhammed Emin, "Kürdistan Bölgesi'nin hakları anayasa tarafından koruma altına alınmıştır, Kürdistan Bölgesi yönetimi de bu konuda dikkatli davranmalıdır" diye konuştu.

“Kürt halkının bütçesini talep etme hakkı vardır”

"Kürdistan Bölgesi’nin kendi bütçesi olmalı ve bunu Bağdat’a göndermeli, bunun bütçeye dahil edilmesinden de Irak sorumludur. Kürt halkının yıllardır gönderilmeyen bütçesini talep etme hakkı vardır" diyen Emin, "Ekonomik konular, örneğin petrol konusu, ortaklaşa yönetilmeli. Ortaklaşa çıkarılıp ortaklaşa satılmalı. Kürdistan Bölgesi Hükümeti, bu konudaki parametrelerini mevcut anayasaya göre gözden geçirmelidir. Irak, çok da anayasal bir devlet değil, Anayasa her gün ihlal ediliyor" ifadesini kullandı. 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli