Kürt siyasetçi Hamit Kılıçaslan vefatının 3. yılında memleketinde anıldı

27-11-2023
Rûdaw
Foto: Rûdaw Grafik
Foto: Rûdaw Grafik
Etiketler Kurt İstanbul Başakşehir Hemîdê Smaîl Axa Hamit Kılıçaslan Mardin Kızıltepe
A+ A-

Mardin (Rûdaw) -  Kürt siyasetçi Hamit Kılıçaslan veya Kürtler arası bilinen ismiyle Hemîdê Smaîl Axa memleketi Mardin’in Kızıltepe ilçesinde adına açılan vakfın öncülüğünde düzenlenen etkinliklerle anıldı.

Rûdaw muhabiri Abdulselam Akıncı Mardin’in Kızıltepe ilçesindeki anmayı takip etti.

2020 yılında koronavirüsten dolayı vefat eden tanınmış siyasetçi, Kürt dil bilimci ve PDK-Bakur’un Sözcüsü Hamit Kılıçaslan veya bilinen adıyla Hemîdê Smaîl Axa vefatının üçüncü yıl dönümünde Smailaxa Köyündeki mezarı başında çok sayıda siyasetçi, akademisyen, sanatçı ve sevenlerinin katılımıyla anıldı.

Mezar başındaki anma ardından Hemîdê Smaîl Axa Vakfı tarafından Kızıltepe’de (Qoser) bir salonda düzenlenen programda anma devam etti. Anma programına Kürtçe mevlüt okunarak başlandı.

Anma Hemîdê Smaîl Axa’nın Kürt dil bilimci yönü ve Kürt davasına verdiği emeklere yaraşır bir şekilde Kürtçe şiirler ve klamlar eşliğinde zengin bir programla gerçekleşti. Programda onun hayatı hakkında siyasetçi ve dostları konuşmalar yaptı.

"Ömrünü Kürtlüğe adamıştı"

Oğlu Welat Kılıçaslan babası hakkında şunları dile getirdi:

“Tüm yaşamını Kürtlüğe adamıştı. Anma programı da bu çerçevede planlandı. Kültürümüz, tarihimiz, dilimiz ve hikayelerimiz yer alacak. Dengbêjlerimiz söyleyecek. Bir Kürt cemaatinde olması gereken her şeye yer verdik.”

Hemîdê Smaîl Axa siyasi duruşundan dolayı 1978’de ülkesinden göç ederek 2005 yılına kadar İsveç’te siyasi mülteci olarak yaşadı. İsveç’te edebiyat ve kültür çalışmalarını sürdürdü. Hemîdê Smaîl Axa Vakfı Kızıltepe’de düzenlenen programda Hamit Kılıçaslan’ın bu yönünü öne çıkardı.

"Hamit gibi binlercesine ihtiyacımız var"

Anmaya katılan Kürt araştırmacı yazar Kerem Serhat Hemîdê Smaîl Axa hakkında şunları dile getirdi:

“Kürt meselesinde çok sayıda çalışması vardı. Büyük bir aşkla çalışırdı. Hamit gibiler çoğalmalı. Bir kişinin varlığı yetmez. Hamit gibi binlercesine ihtiyacımız var.”

"Kürtler böyle değerli insanları asla unutmamalıdır" 

Kürdistan Yurtseverler Partisi (PWK) Sözcüsü Hanifi Turan ise şunları dile getirdi:

“İsteseydi devlet ile barışık olabilir, sürgüne gitmeyebilir ve mülteci bir yaşamı tercih etmeyebilirdi. Belki kalsaydı devlet sistemi içerisinde iyi bir kademede de yer alabilirdi. Ancak o milletinin davasının peşinden gitmeyi tercih etti. Milleti için çok büyük fedakârlıklar  yaptı ve özverilerde bulundu. Kürtler böyle değerli insanları asla unutmamalıdır.”

Hemîdê Smaîl Axa Vakfı onun vefatından bir yıl sonra çocuklarının girişimiyle 2021 yılında kuruldu. Vakıf, Kürt edebiyat, kültür ve sanatını geliştirmesine katkıda bulunarak Hemîdê Smaîl Axa’nın hayatı boyunca verdiği emekleri bu şekilde yaşatmayı amaçlıyor.

Kürt siyasetinin yetiştirdiği nadir isimlerdendi

Kürt siyasetinin nadir yetiştirdiği kişiliklerden biri olan Kılıçaslan, 1948’de Mardin Kızıltepe Smailaxa köyünde dünyaya geldi.. 1950’li yıllarda Kürt ulusal mücadelesi konusunda uyanışa geçen Kılıçaslan 1960 yılında Hukuk Fakültesinde öğrenciyken siyasi düşünceleri nedeniyle okuldan atıldı.

1978’de İsveç’e sığındı ve 2005 barış sürecine kadar orda yaşadı.

Hamit Kılıçaslan 1960’lardan öldüğü güne değin Kürt ve Kürdistan mücadelesinden vazgeçmedi. Kürt dili ve edebiyatının yanı sıra kişiliği ile de çevresinde sevilen ve sayılan bir insan olmayı başardı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli