Yeşil hidrojen enerji fonu Ortadoğu projesinde Erbil'i merkez seçti
Erbil (Rûdaw) – Ortadoğu'daki ilk yeşil hidrojen enerji fonu, Erbil'de kuruluyor. Fon, yeni enerji kaynakları geliştirmek için projenin merkezini Erbil olarak belirledi.
Şirketin yöneticisi, çevre dostu yeşil hidrojen enerji fonu için 500 milyon dolarlık bütçe ayrıldığını ve Ortadoğu'da Erbil'in seçilmesinin amacının stratejik açıdan önemli bir şehir olmasından kaynaklandığını dile getirdi.
Projeyi uygulayan Green Hydrogen Capital'in CEO'su Christopher Anderson, Rûdaw’da Muhammed Şeyh Fatih ile yaptığı özel röportajda, projenin Kürdistan Bölgesi'nde yeni bir finans toplumunun temeli olacağını, proje sayesinde çok sayıda maaşlı insanın istihdam edileceğini sözlerine ekledi.
Yeşil hidrojen nedir? sorusuna Green Hydrogen Capital'in CEO’su Anderson şöyle yanıtladı:
“Hidrojen konusu, gaz standartlarının oluşturulduğu 100 yıl öncesine kadar uzanan uzun bir süredir var. Hidrojen bir doğal gazdır. Doğal gaz aynı zamanda atmosfere karbondioksit salan geleneksel bir yakıttır. Paris Anlaşmasına göre, tüm ülkeler karbondioksit emisyonlarını azaltmak zorundadır. Gri hidrojen bu noktada kötü bir kelime çünkü, elektrik geleneksel yakıtlardan geliyor. Yeni hidrojen aynı zamanda artık doğal gazdan değil, güneş enerjisi yoluyla hidrojen kaynaklarından elde edilen yeşil hidrojendir. Hidrojen, sudan elektrikle ayrılır, yani arada büyük bir fark vardır; Gri, doğal gaz ve yeşil, sudan yeşil hidrojen üreten yeşil elektriktir.”
“Erbil stratejik bir konuma sahip”
Ortadoğu'da ilk, dünyada ikinci hidrojen üretim fonu olduklarını dile getiren Christopher Anderson Ortadoğu’daki projeleri için Erbil’i merkez seçtiklerini söyledi.
Erbil’i merkez seçmelerinin nedenini ise Anderson, “Yeşil bir hidrojen projemiz açısından çok stratejik bir konuma sahip olduğu için Erbil’i seçtik. Çünkü sadece Bağdat ve Kürdistan Bölgesi ile değil, küresel pazarla uğraşıyoruz. Karbon ve yeşil hidrojeni kapsayan yeşil enerji transferinin en büyük değişim merkezi Berlin'de kuruldu. Orada enerji ile bir alışveriş vardır. Rotterdam'da da bir değişim merkezi var ve gelecekte Singapur ve Çin'de değişim merkezleri açılacak” değerlendirmesinde bulundu.
Anderson bu konuda sözlerini şöyle sürdürdü:
“Çünkü Erbil her şeyin ortasında. Kuveyt, Abu Dabi ve diğerleri gibi enerji alanında bağımsız bir fona sahip ülkeler, artık geleneksel yakıtlara yatırım yapmayacaklarını ve yalnızca yeşil enerjiye yatırım yapacaklarını açıkladılar. Erbil konumu gereği yeşil hidrojen ticareti yapacağımız bu önemli yerlere en yakın yer.. Green Hydrogen'in bir diğer sponsoru Almanya; Onlar yeşil hidrojende dünya lideri, yani Erbil, Almanya ile Körfez ülkeleri arasında yer alıyor. Amerikalılar da Erbil'de yaşamak istiyor.”
Proje için hedeflerinin ikinci yılında 500 milyon dolar olarak belirlediklerini belirten Christopher Anderson, “Ancak şu an işin henüz başındayız ve Erbil'de tek bir yatırımcımız var” ifadelerini kullandı.
"Kürt halkı dünyanın her yerinde ve finans piyasalarının birçok yerinde çalışıyor"
Christopher Anderson Kürdistan Bölgesi’nde bulunma nedenine ilişkin ise, “Kürt halkı dünyanın her yerinde ve finans piyasalarının birçok yerinde çalışıyor. Örneğin, geliştirdiğimiz Berlin Finans Topluluğu, Dubai Finans Topluluğu ve Londra Finans Topluluğunda çalışan çok sayıda Kürt var. Bu insanların büyük bir bölümünün Erbil'e dönmek istediğini biliyoruz. Bu durumu çok güçlü bir insani ve finansal potansiyel olarak görüyoruz” ifadelerini kullandı.
"5 milyon doları olan projeye ortak olabilir"
Bu projeye ortak olmak isteyenlerden hangi şartların istendiği sorusuna ilişkin ise Anderson “Fonumuz, özel sermaye fonu. Büyük Batılı fonlar gibi kurumsal yatırımcıların yanı sıra mütevelli yatırımcılar yani büyük sermaye sahipleri içindir. Akredite yatırımcılar nakit olarak 5 milyon dolar olanlardır. Alman yasalarına göre çalışıyoruz, bu yüzden sadece beş milyon doları olanlarla anlaşabiliyoruz “ şeklinde yanıtladı.
Kürdistan Bölgesi ekonomisinin bu projeden olumlu yönde etkileneceğini belirten Anderson “Kürdistan Bölgesi için yeni bir finans toplumunun temeli olacağız. Dubai'nin 10 yıl önce böyle bir fonu yoktu. Başladılar ve büyümeye devam etti. Kuveyt, BAE ve Orta Doğu'daki diğer tüm ülkelere yakınız, bu nedenle hükümetin yardımıyla bu işi büyütmek ve yeşil iş alanındaki işletmelerin sayısını genişletmek istiyoruz. Erbil Finans Fonu Kürtler ve Kürdistan hükümeti için bir hidrojen üniversitesi olacak” dedi.
Bu proje sayesinde bir çok uluslararası alt yapı şirketinin Erbil’e geleceğini dile getiren Green Hydrogen Capital CEO’su aynı zamanda Kürdistan Bölgesi’nin yenilebilir ve yeşil enerjiye geçmesinin temelinin atılacağını belirterek “Altyapı fonları bizim yüzümüzden buraya geliyor. Bu, güneş panelleri inşa etmek, hidrojen cihazları inşa etmek ve kar için yeşil hidrojen ihraç etmek ve ayrıca Erbil'e sürdürülebilir elektrik sağlamak anlamına geliyor. Bu yüzden işimize insanlar ve Kürdistan hükümeti için yeşil bir üniversite olarak bakın” şeklinde değerlendirdi.