ITC: Türkmenler valilik makamına talip olma hakkına sahip

27-07-2018
Rûdaw
Etiketler Kerkük Türkmen valilik makamı ITC KYB
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkan Yardımcısı Hasan Turan, Türkmenlerin Kerkük valilik makamına talip olma hakkına sahip olduğunu söyledi.

 

Rûdaw TV haber bültenine katılan Hasan Turan, “Türkmenler meşru bir şekilde Kerkük valilik makamına talip olma hakkına sahip. Arap üyeler bir Türkmenin Kerkük valisi olmasını kabul ediyor. Ama Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) kabul etmiyor” dedi.

 

Turan, Türkmenlerin Irak’ta üçüncü çoğunluğa sahip halk olduğunu ifade etti.

 

Irak’ta 14 Arap vali ile 3 Kürt valinin olduğunu belirten Turan, sözlerine şunları ekledi:

 

“Kerkük’te neden Türkmen bir vali olmasın. Talebimizi kanun ve yasalar çerçevesinde sunduk. Kerkük valiliğine bir Türkmen’in atanması kararının Kerkük İl Meclis’inde anlaşma ile alınmasını istiyoruz. Bana göre Türkmenler Kerkük İl Meclisi kararı ile bir Türkmen’in vali olarak atanmasını meşru olarak talep edebilirler.

 

2018 yılı başında Bağdat’ta Kürt ve Araplarla üç saat süren bir görüşme gerçekleştirerek seçeneklerimizi sunduk. Yerel seçimler yapılana kadar valilik makamının Türkmenlere verilmesini istedik. Araplar destekledi ama KYB teklifimizi reddetti.”

 

Turan, KYB’in valilik makamının kendilerine ait olduğunu belirterek bu konuda kimse ile anlaşmaya varmayacaklarını söylediklerini kaydetti.

 

 

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli