Fotoğraf galerisi

27-03-2023
25 Photos

Ramazan ayı ile Erbil’de tespih pazarını hareketlendirdi. Tespihe artan rağbet nedeniyle fiyatlar fırladı. Renk renk çeşitli maddelerden yapılan farklı boyutlardaki tespihlerin fiyatı da değişiyor. Bin dolara kadar ulaşan tespihler var.

Rûdaw’a konuşan tespih satıcısı İbrahim Mela Zede, Erbil pazarında 33 taneden, 41, 63 ve 101 olmak üzere 4 çeşit tespih olduğunu söylüyor.

Mela Zede Ramazan ayında en fazla 101 taneli tespihe rağbet olduğunu belirterek, “Ramazan ayı boyunca zikir ve fikir için en elverişli tespih 101 taneli olduğu için daha fazla tercih ediliyor” dedi.

Farklı maddelerden yapılan çeşit çeşit tespihlerin fiyatları da kullanılan malzeme ve işçiliğine göre değişebiliyor. Bazı tespihlerin fiyatı bin doları bile buluyor.

İbrahim Mela Zede, bazı tespihlerin ithal malı bazılarının ise yerli olduğunu belirterek, “Sadece Kürdistan’da yapılan en iyi tespih qezwandan (bıtım) yapılan Kürt tesbihidir. Elimizde qezwan tesbihleri de iki çeşit. Biri kırmızı renkteki diğeri de Berzenci bölgesinden getirilen qezwan. Ayrıca, kehribar, camlı, ışıklı ve mikadan elde edilen  tespihler var. Bazılarının fiyatı çok pahalı” dedi.

 Dünyada en pahalı tespih çeşidinin kehribar olduğunu dile getiren İbrahim Mela Zede “Bir çok kehribar çeşidi var. En pahalı kehribar çeşidi Almanya'nın ki. Gramı 60 doları bulabiliyor. Rus, Polonya kehribar çeşitleri de var” ifadelerini kullandı.

Foto: Blind Tahir Abdullah