Kürt çoban 'ineklerle konuşarak' İngilizce öğrendi

Erbil (Rûdaw) – Erbil’in doğusundaki Koye ilçesinde bulunan Omer Gumbed köyünde Ali Rasti adlı çoban, boş zamanlarında güttüğü ineklerle konuşarak İngilizcesini geliştirdi.

20 yaşındaki Ali Rasti yedinci sınıftayken inekleriyle ilgilenmek için okulu bırakmak zorunda kaldı.

İngilizce öğrenmek isteyen fakat pratik yapmak için kimseyi bulamayan Rasti, ineklerle İngilizce konuşarak dili öğrenmeye çalıştı.

Rasti, daha sonra ise online olarak ders almaya başlıyarak öğrendiği yeni kelimeleri ineklerle konuşarak pratik yaptı.

“İneklerle konuşmaya karar verdim”

Rûdaw’a konuşan Rasti, hikayesini şöyle anlattı:

“Sabahtan akşama kadar oldukça fazla boş zamanım vardı. Ben de İngilizce öğrenmeye, online olarak ders almaya karar verdim. Her gün öğrendiğim her şeyi not almaya ve konuşmaya çalıştım.

İngilizce ya da Fransızca fark etmez, herhangi bir dili öğrenmek istiyorsanız pratik yapmanız lazım. Ben de konuşacak kimse bulamadım. Bulamayınca da ineklerle konuşmaya karar verdim. Onlara Rose, Jack, Tom ve Calf (Dana) gibi isimler verdim. Onlarla konuşuyordum, arkadaş gibi davranıyordum. İşe yaradı. Örneğin Jack’le konuşunca, ‘Come here, don’t do that Jack’ (Buraya gel, yapma şunu Jack) deyince sanki karşımda biri varmış gibi yapıyordum.

Bütün dillerde bu böyledir; yeni bir şey öğrendiyseniz onu cümle içinde kullanmak ve pratik etmeniz gerekir. Yoksa unutursunuz.”

“Amerika’dan Joe adlı biri ile tanıştım”

Rasti, İngilizcesini geliştirmek adına yurtdışından arkadaş edinmeye de çalıştığını söyledi:

“Onların aksanını öğrenmek, arkadaş olmaya çalıştım. Amerika’dan Joe adlı biri ile tanıştım. Çok güçlü bir iletişimimiz oldu. Her gün, her gece konuştuk. Onu Kürdistan Bölgesi’ne gelmeye ikna ettim.

Temmuz 2022’de bayramdan hemen önce beni ziyaret etmeye geldi ve uzun bir süre için evimde kaldı. Kürt kültürü, Kürt giyim kuşamı ve daha birçok konu hakkında uzun uzun konuştuk. Daha sonrasında bir müddet için çobanlık yaptık beraber. Bayramda ise oldukça fazla gezdik, çok mutlu oldu. Çok etkilendi.”

Rasti, bütün bunlardan sonra İngilizce metinleri okuduğunu, yazdığını ve rahatlıkla iletişim kurabildiğini aktardı.

“Kürdistan’da geçirdiğim zamandan oldukça keyif aldım”

Öte yandan Skype üzerinden Rûdaw’a konuşan Joe Smouse ise şöyle anlattı:

“2022 yazında Kürdistan’ı ziyaret ettim. Arkadaşım Rasti’yi görmeye gittim. Ailesiyle bir süre kaldım.

İngilizce pratik yapınca Rasti’yi tanımıştım. Bu süre zarfında arkadaşlığımızı epey ilerlettik. Onu ziyaret ettim, aile çiftliğine gittim. Kürdistan’da geçirdiğim bu zamandan oldukça keyif aldım.

Kürtleri, kültürlerini, misafirperverliklerini çok sevdim. Yeniden Kürdistan’a gelmeyi düşünüyorum.”

Rasti ayrıca Joe Smouse’un ABD’ye döndükten sonra her gün kendisini aradığını, anne ve babasını sorduğunu belirterek “Her gün ne yaptığımı, Kürdistan’da hava durumunu soruyor” dedi.