KÜRTÇE DERS - Öğretmen az, materyal yok
Diyarbakır (Rûdaw) – Türkiye’de 2012 yılından beri uygulanan Kürtçe seçmeli ders uygulamasında önemli sıkıntılar yaşanıyor.
“Çözüm süreci” kapsamında 2012 yılında devlet okullarında Kürtçe seçmeli ders uygulamasına geçildi. Geçen yıla kadar Kürtçe dersi, diğer branş öğretmenleri veriyordu. Geçen yıl Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Artuklu Üniversitesi’nden mezun olan bin 500 kişiden 17’sini Kürtçe öğretmeni olarak atadı.
Diyarbakır’da bu yıl 10 bin öğrenci Kürtçe ders talebinde bulundu. Ancak sadece 4 öğretmenin ataması yapıldı. Mevcut durumda, Diyarbakır’da, 2 bin 500 öğrenciye bir öğretmen düşüyor.
Atanan öğretmenler de ders materyalleri konusunda oldukça dertli. Artuklu Üniversitesi’nin 5’inci sınıflar için hazırladığı Kurmanci ve Zazaki ders kitabından başka, herhangi bir kitap bulunmuyor. Kitaptaki konuları 5’inci sınıfta öğrenen 6 ve 7’nci sınıf öğrencileri için herhangi bir kitap yok.
Yaklaşık 300 öğrencinin Kürtçe seçmeli ders gördüğü Diyarbakır Hattat Hamid Aytaç İlköğretim Okulu’nda, Kürtçe ders verilen sınıflara, “Ahmedê Xanî”, “Rewşen Bedirxan” gibi Kürt aydın ve yazarlarının isimleri verildi.
Sınıflardaki panolarda, mevsim, ay, hafta ve gün isimleri de Kürtçe.
Henüz teneffüslerde olmasa bile, öğrenciler Kürtçe derslerde kendi aralarında ve öğretmen ile Kürtçe iletişim kuruyor.
Rûdaw’a konuşan Hattat Hamid Aytaç İlköğretim Okulu Kürtçe öğretmeni Şener Aydoğan, Kürtçe derslerinde yeni kitap ve resimli ders materyallerine ihtiyaç olduğunu söyledi.
Aydoğan, yetkililerin bu konuda harekete geçmesini istedi. Materyal eksikliğinden dolayı öğrencileri sınıflandıramadıklarını belirten Aydoğan, şöyle devam etti:
“Tek kitap olduğu için öğrenciler arasında derecelendirme yapamıyoruz. 5’inci sınıfa öğrettiğimizi, 6 ve 7’nci sınıflara da öğretiyoruz. Bizim burada öğrettiklerimizi aile evde pekiştirmezse, çocuk yeterince öğrenemiyor. O yüzden ailelerden ricamız, evde çocukları ile Kürtçe konuşsunlar.”
Aynı okulda Sosyal Bilgiler Öğretmeni olarak görev yapan ve Kürtçe seçmeli ders de veren Fedri Zaman da, benzer sıkıntılardan yakındı. Zaman, kitapların yanı sıra çocukların ilgisini çekebilecek ders materyallerinin hazırlanmasını istedi.
Kürtçe seçmeli derse katılan öğrenciler ise, Kürtçe öğrenmekten oldukça memnun. Bazı öğrenciler, Kürtçe’yi öğrendikten sonra evde aileleri ile Kürtçe konuşmaya başladıklarını söyledi.
Öğrencilerin anadilleri Kürtçe’yi öğrenirken, en sıkıntıları ise Türkçe alfabeden farklı olarak Kürtçe alfabede yer alan “ê, î, û” gibi şapkalı harfler. Kürtçe’yi yeni öğrenen bazı öğrenciler de “x, w,q” gibi harfleri telaffuz etmekte sıkıntı çekiyor.
Matematik, biyoloji, kimya, tarih gibi dersleri Türkçe alan öğrenciler, anadilleri olan Kürtçeyi yabancı bir dil gibi öğrenmekten de rahatsız.
Öğrenciler, Kürtçe ders saatlerinin artırılmasını istiyor.