Maraş'ın Onikişubat ilçesinde bir grup dağcı, doğa yürüyüşü sırasında içinde sarkıt, dikit ve sütunların yer aldığı 100 veya 120 milyon yıllık bir geçmişe sahip mağara keşfetti.
Kırsal Tekir Mahallesi Koyunoluk Dağı'na keşif tırmanışı gerçekleştiren Kahramanmaraş Doğa Sporları Topluluğu (KADOS) üyesi bir grup dağcı, Ardıç Suyu Yaylası mevkisinde mağara olduğunu fark etti.
Mağaraya giren ve yaklaşık 400 metre ilerleyebilen grup, yeterli ekipmanları olmadığı için dönerek durumu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ile paylaştı.
Tabiat Varlıkları Şube Müdürü Cuma Bilgehan başkanlığında uzman bir ekip, mağaraya girerek incelemelerde bulundu.
Kahramanmaraş'taki Direkli Mağarası'nın Kazı Başkanı ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cevdet Merih Erek,şöyle konuştu:
"Özellikle Arkıt Çayı'nın kaynağının bulunduğu yerden başlayarak gerçekleştirilen araştırmalarda derin ve uzun tip mağaraların varlığı tespit edilmiştir. Bu mağaraların 100 veya 120 milyon yıllık bir geçmişe sahip olduğunu söylemek mümkündür. Çok sayıda tektonik faaliyetlerin sonucunda bu mağaraların büyük bir kısmı zaman zaman birbirine bağlanmış ya da birbiriyle olan bağlantıları kesilmiştir. Söz konusu mağaraların geçmişinin bu kadar eskiye ait olduğunu, içlerinde tespit edilen sarkıt ve dikitlerin büyüklük ve uzunluğunun fazla oluşundan anlamak mümkündür. Hatta bazı sarkıt ve dikitlerin zaman içinde birbiriyle birleştiği de görülmüştür. Bu mağaraların turizme kazandırılması mümkün ancak özel aydınlatma yöntemleri ve profesyonel mağaracılık faaliyetleriyle planlarının ya da bir tür haritalama işleminin gerçekleştirilmesi gerekmektedir."
Foto: AA