Uyuşturucu ticaretinde son nokta: Kur'an'a saklıyorlar

27-01-2023
Etiketler Kürdistan Bölgesi Uyuşturucu Madde Kuran
A+ A-

Erbil (Rûdaw) –  Kürdistan Bölgesi’nde uyuşturucu kullanımı ve ticaretinin arttığına dikkat çeken yetkililer, ticaretini yapan bazı çetelerin uyuşturucuyu Kur'an’ın kapağına saklamak dahi her yolu denediklerini belirtti.

Rûdaw Radyo’ya uyuşturucu madde kullanımı ve ticareti hakkında açıklamalarda bulunan Erbil Uyuşturucuyla Mücadele Genel Müdürlüğü'nden Binbaşı Tevrin Mikail, “Uyuşturucu madde kullanımı çok arttı, Kürdistan Bölgesi'nde eroin, afyon ve birçok uyuşturucu madde içeren haplar gibi birçok farklı uyuşturucu türü var” ifadelerini kullandı.

Mikail, uyuşturucu maddelerin Kürdistan Bölgesi’ne sokulması hakkında ise “Birçok uyuşturucu madde kaçak yollarla bezen de resmi sınır kapılarından kaçak olarak Kürdistan Bölgesi’ne sokuluyor” dedi.

Uyuşturucu tacirlerinin çeşitli yollara başvurduğunu aktaran Mikail, “Uyuşturucu tacirleri, bu maddeleri sınır kapılarından geçirmek için tahta masalara, kadın ayakkabılarına, otomobil demirlerine ve hatta Kur'an kapağına saklamak dahi her yolu deniyorlar” diye belirtti.

Mikail, başta Erbil bölgesindekiler olmak üzere bazı sınır kapılarındaki denetimlerin çok sıkı olduğunu ama bazılarındaki denetimlerin daha gevşek olduğunu ve uyuşturucu tacirlerinin bu kapıları tercih ettiğini kaydetti.

“Özellikle kadınlar tercih ediliyor”

Mikail, uyuşturucu tacirlerinin bu maddeleri Kürdistan Bölgesi’ne sokmak için kadınları daha çok tercih ettiklerini belirterek “Geçişlerde kadınlara daha fazla kolaylık sağlanacağını düşünüyorlar. Bu nedenle sınır kapılarında kadınlara yönelik denetimleri de sıkılaştırdık” ifadelerini kullandı.

“Uyuşturucu bağımlılığıyla mücadele merkezi yok”

Tevrin Mikail, uyuşturucu bağımlılığıyla mücadele merkezinin olmadığını ve bağımlıların cezaevine atılmasındansa tedavi edilmelerinin daha uygun olduğunu dile getirdi.

“Kürdistan Bölgesi’nde uyuşturucu çeteleri var”

Kürdistan Bölgesi’nde uyuşturucu madde çeteleri olduğunu kaydeden Mikail, “Birkaç kez büyük uyuşturucu satıcılarını yakaladık. Bunlardan bazıları Kürdistan Bölgesi vatandaşı değil. Gözaltına aldığımız yabancı uyrukluları kendi ülkelerine teslim ediyoruz” şeklinde konuştu.

“Halkın iş birliği önemli”

Gençlerin uyuşturucuya bulaşmasının önüne geçmek için halkın iş birliğinin önemli olduğunu söyleyen Mikail, “Gelip eşini uyuşturucu madde kullandığı için şikayet edenler oldu aynı şekilde oğlunun tutuklanmasını talep edenler oldu. Bunları saklamaktansa bildirmek çok daha iyi” dedi.

Uyuşturucuyla Mücadele Genel Müdürlüğü istatistiklerine göre, Kürdistan Bölgesi’nde geçtiğimiz 4 yıllık süre zarfında bin 217 kilogram uyuşturucu madde ele geçirilirken en az 5 bin kişi gözaltına alındı.

Uyuşturucu ticaretinin yüzde 40, ele geçirilen uyuşturucu miktarının ise yüzde 42 oranında arttığı belirtildi.

Irak İçişleri Bakanlığı Uyuşturucuyla Mücadele Genel Müdürlüğü Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Albay Bilal Subhi ise Irak’ta 2022’nin ilk 10 ayında 13 bin 680 kişinin uyuşturucu madde kullanımı ve ticareti şüphesiyle gözaltına alındığını belirtti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli