KYB’de liderlik düğümü bu hafta çözülüyor

27-01-2020
Rûdaw
Etiketler KYB Berhem Salih Pavel Talabani
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – KYB İç Tüzük Düzenleme Komisyonu Başkanı Ferid Eseserd, bu hafta toplanacak olan Başkanlık Divanı’nın parti için yeni bir “Genel Sekreter” belirleyeceğini söyledi. KYB’li üst düzey bir yönetici ise Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih’in partinin yeni lideri, Lahur Şeyh Cengi ve Pavel Talabani’nin de yardımcıları olacağını açıkladı.  

Geçtiğimiz ay 4’üncü kongresini gerçekleştiren Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Başkanlık Divanı, 29 Ocak Çarşamba günü gerçekleştireceği toplantıda partinin yeni lider şemasını da belirleyecek.

Rûdaw’a konuşan KYB Başkanlık Divanı üyesi Mustafa Çavreş, Dr. Berhem Salih ve Lahur Şeyh Cengi’nin Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’na katıldığını ve bu nedenle 25 Ocak’ta yapılaması planlanan toplantının 29 Ocak’a ertelendiğini söyledi.

Genel başkan veya sekreter belirlenecek

Kongrede ayrıca iç tüzüğün düzenlenmesi de onaylandı ancak uygulaması KYB Başkanlık Divanı inisiyatifine bırakıldı.

KYB Başkanlık Divanı 14 Aralık’ta gerçekleştirdiği ilk toplatında Yüksek Siyasi Meclis üyelerinden oluşan 20 kişilik bir İç Tüzük Düzenleme Komitesi seçti.

KYB Kongresi’nde, partinin yeni yönetim ve işleyişine göre 76 madde ve birçok bentten oluşan iç tüzüğün değiştirilmesi kabul edilmişti. 

Rûdaw’a konuşan İç Tüzük Düzenleme Komisyonu Başkanı Ferid Eseserd, tüzük maddelerinin yüzde 80’ini gözden geçirdiklerini, bazı maddeleri çıkarıp bazılarını da ekleme yaparak düzenlediklerini söyledi.  

Partinin yeni yönetim biçimi, il ve ilçe teşkilatları ve meclisleri gibi konuların son gün tartılılarak tüzüğe yerleştirileceğini ifade eden Esesert, “Parti liderliği için tüzükte ‘Genel Başkan/Genel Skreter’ tabirini kullandık. Başkanlık Divanı hangisine karar verirse o olacak. Ancak biz kendi aramızda Genel Skereterliği daha uygun gördük” dedi.

Politbüro’nun ya eskisi gibi kalacağını ya da Yürütme Meclisi olarak düzenleneceğini belirten Esesert, “Yürütme Meclisi, Genel Sekreter, merkez yürütme kurulu başkanı, bunun içinde örgütlenme, bölgeler, stratejik araştırmalar, il ve ilçe teşkilatları, genel idare, maliye, seçim, anket süzenleme, basın-medya, ilişkiler, hükümet-parlamento ile valilik ve belediye çalışmalarından sorumluları da yer alacak” diye konuştu.  

Berhem Salih’in ismi öne çıkıyor

KYB’liler ve tüm Kürdistan kamuoyu partinin yeni liderinin belirlenmesini merakla bekliyor. Liderlik için Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih’in yanı sıra, Celal Talabani’nin oğlu Pavel Talabani ve yeğeni Lahur Şeyh Cengi’nin isimleri öne çıkıyor.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, geçtiğimiz günlerde Al-Monitor’a verdiği mülakatta, “KYB’nin yeni lideri kim olur?” şeklindeki soruya, “Sanırım Berhem Salih” şeklinde yanıt vermişti.

KYB Yüksek Siyasi Meclisi üyesi Arez Abdullah da, “Başkanlık için Berham Salih, Pavel Talabani ve Lahur Şeyh Cengi’nin isimleri tartışılıyor ancak hiçbiri de henüz kendisini aday olarak göstermedi” dedi.

Rûdaw’a konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen üst düzey bir yönetici ise, “Dr. Berhem Salih partinin Genel Sekreteri olacak, Pavel Talabani ve Lahur Şeyh Cengi de yardımcıları olacak. İmad Ahmed ve Rıraf Abdullah’ın isimleri de Başkanlık Divanı Başkanı ve yardımcılığı için geçiyor fakat hangisinin başkan, hangisinin yardımcı olacağı net değil” bilgisini paylaştı.  

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli