Erbil (Rûdaw) – Gazze’de Filistinli gruplar ile İsrail ordusu arasındaki savaşın başlamasıyla birlikte, Irak’taki silahlı gruplar son 40 günde saldırılarının dörtte birini Kürdistan Bölgesi’ne yöneltti. ABD enstitüsünden bir araştırmacı, ABD uçaklarının Babil Vilayetinde Heşdi Şabi karargahını bombalamasının ‘gerginliğin tırmandırılmasının her iki tarafın da çıkarına olmadığı’ yönünde bir mesaj olduğunu söyledi.
22 Kasım sabahı Irak'ta herkesin uyaran bir şey yaşandı; ABD ordusuna bağlı savaş uçakları, Babil vilayetinin Curf Sakhır (Curf el Nesr) bölgesindeki Haşdi Şabi milislerinin karargâhını bombaladı.
Heşdi Şabi, Curf Sakhır bölgesindeki bombardımanda Heşdi Şabi'nin Cizir Operasyonlar Komutanlığına bağlı güçler olduğu iddia edilen öldürülen sekiz milisin fotoğraflarını yayınladı.
Rûdaw Irak Masası Editörü Hestiyar Qadir’ın sunduğu Rûdawî Iraq (Irak’ta Yaşananlar) Posdcast programına konuk olan ABD Stempson Center Enstitüsü Orta Doğu ve Kuzey Afrika Araştırmacısı Kawe Hesen, gelişmeleri tahmin etmenin zor olduğunu söyledi.
Hesen “ABD saldırısı, Şii gruplara, saldırılarına devam etmeleri halinde misillemelerin devam edeceğine dair bir mesajdı” ifadelerini kullandı.
Irak hükümetinin bu gruplar üzerinde bir kontrolü bulunmadığını dile getiren Hesen, “ABD’de de bunun farkında. Muhammed Şiya Sudani hükümeti hassas bir durumda. Bu saldırıların olmasını istemiyor ancak önleyemiyor da" ifadelerini kullandı.
Araştırmacıya göre iki taraf arasındaki çatışma, şu ana kadar kontrollü bir çerçevede devam ediyor ve tarafların gerginliği tırmandırmaya veya daha da kötüleştirmeye niyeti bulunmuyor.
“Saldırıların dörtte birinin hedefi Kürdistan Bölgesi oldu”
İran yanlısı Şii milis grupların içinde yer aldığı “Irak İslami Direniş” oluşum adına yapılan açıklamada, 18-23 Kasım tarihleri arasında Irak ve Suriye’deki ABD üslerine yönelik 67 saldırı bu oluşum tarafından üstlenildi. Bomba yüklü drone ve füzelerle gerçekleştirilen saldırıların 17’si Irak’ın güneyindeki Enbar vilayetindeki Ayn el-Esed üssüne, 16’sı ise Kürdistan Bölgesi’ndeki Erbil ve Herir’deki ABD üslerine yapıldı.
Saldırıların 33’ü ise Suriye ve Rojava’daki ABD üslerine gerçekleştirildi.
Zorlu bir savaş için ucuz dronlar
Şii silahlı grupların Irak'taki ABD askeri üslerine yönelik saldırılarının bir kısmı, hedeflerine kilitlenen, bomba yüklü, fırlatıldıkları yere geri dönmeyen insansız hava araçlarıyla gerçekleştiriliyor.
Rûdaw Podcast programına konuk olan emekli korgeneral ve askeri uzman Serwer Berzenci “İHA'ların kullanılmasının nedeni; savaş uçaklarına göre daha ucuz ve kullanımlarının daha kolay olması. Ayrıca hava savunma sistemleri tarafından fark edilmeden hedeflerini hızlı bir şekilde vurabilmesidir” yorumunda bulundu.
Aynı zamanda eski Irak Cumhurbaşkanı Ulusal Güvenlik İşlerinden Sorumlu Danışmanı olan Serwer Berzenci, insansız hava araçlarının Irak'taki Şii gruplar tarafından ABD üslerine karşı kullanıldığını ve bu dronların İran'dan satın alındığını söyledi.
Heşdi Şabi’ye ayrılan ödenek terörle mücadele kurumundan beş kat daha fazla
Irak 2023 bütçe kanununda Heşdi Şabi Kuruluna ayrılan bütçe 3,7 trilyon dinar, (yaklaşık 2,9 milyar dolar) yani Irak bütçesinin %1,8'ini oluşturuyor. Ayrılan bu ödeneğin 3,5 trilyon dinarı maaş ve diğer askeri harcamalara ödendiği belirtiliyor.
Irak Anti Terör Kurumu’na ayrılan bütçe ise 780 milyar dinar. Heşdi Şabi’ye ayrılan bütçe Irak Anti Terör Kurumuna ayrılan bütçenin 5 katı.
Irak Savunma Bakanlığının yıllık bütçesi ise 9,7 trilyon dinar.
Irak’ın 2021 bütçesinde Heşdi Şabi’nin harcamaları 3,2 trilyon iken 2023 bütçesinde 5 trilyon arttırılarak 3,7 trilyona çıkarıldı.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın