Halepçe (Rûdaw) – Halepçe’deki Bemo Dağı’nda değişik yerlere fotokapan yerleştiren iki kardeş, son iki yıl içerisinde Zagros leoparını görüntülemeyi başardı. Köylülerden biri, leoparların kendilerine 10 metre kadar yakınlaştığını anlattı.
İran Parsı, Zagros veya Kürt Leoparı olarak da adlandırılan ve nesli tükenme tehlikesi altında olan bu hayvanlara Kürdistan coğrafyasında ender olarak rastlanıyor.
Bu yüzden onları görmek hayvanseverler için büyük bir başarı. Zaman içerisinde avlanma ve yaşadıkları doğanın insanlar tarafından tahrip edilmesiyle sayıları da oldukça azalan leoparları rahatlıkla görmek çok zor.
Bemo Dağı’nda götüntülendi
Ancak Halepçe’de Kürdistan Bölgesi ile Rojhılat sınırında düşen Bemo Dağı'ndaki ağaçlara onlarca kamera takan Horen köyünden Nebez ve Behez Horeni isimli kardeşler, 2022-2023 yılları arasında çok sayıda leoparları görüntülemeyi başardı.
Rûdaw TV’de iklim ve çevre konulu (Dwa Zengi Zewi) “Yerkürenin Son Çanı” adlı programı sunan Jiyar Hakim, sınır boyunca 15 kilometre uzunluğunda, 1.700 metre yüksekliğindeki Bemo Dağı’nın eteklerindeki Horen köyüne gitti.
Kardeşlerden büyük olanı Nebez, fotokapanla görüntülerini kaydettikleri yaban hayvanlarını gösterdi.
Domuz, çakal, tilki, dağ keçisi, keklik, yılan ve tabii ki leopar. Bu, Uluslararası Doğayı Koruma Birliği tarafından nesli tehlike altında olarak sınıflandırılan türlerden biri. Zagros parsı (Panthera pardus saxicolor). Felidae familyasından parsın 8 alt türünden biri.
Nebez Horeni, “Son iki yılda 7 ila 11 parsın görüntüsünü almayı başardık. Onları sırtlarındaki çizgilerini esas alarak saydık. Bazıları birbirlerine çok benziyordu, bu yüzden daha önce gördüğümüz bir leoparla aynı olup olmadığını anlayamadık” dedi.
En büyük leopara “Kürdistan” ismini verilmiş
Kardeşler, leoparları birbirlerinden ayırt edebilmek için ayrıca büyüklük ve küçüklüklerine göre de her birine isim bulmuş. En büyük leopara “Kürdistan” ismini vermişler.
Bemo Dağı’nda bir noktaya varilden yaptıkları su deposunun tam karşısındaki ağaca kamera ile çekim yapıyorlar. Susuz kalan yabani hayvanlar gelip bu depolardan su içiyor ve böylece kameraya yakalanıyorlar.
Kardeşler bir kaç defa leoparlara 100 metre kadar yakınlaştıklarını ancak hayvanın ne daha fazla yaklaştığını ne de saldırdığını anlattı. Ancak Nebez, bir defasında bu nadir hayvana çok yaklaştığını şöyle aktardı:
“Arkadaşlarımla beraber bu dağda bir mağaradaydık. Gece saat 03:00 sıralarında bir ses geldi, uyandık, leoparın sesiydi. Sadece 10 metre kadar uzağımızdaydı. Onu bu kadar yakından görmek bizi çok mutlu etti. Bir süre sonra uzaklaştı, biz de kalkıp çay için ateş yaktık.”
2016'dan bu yana nesli tükenme tehlikesi altında
Zagros leoparları, Bamo Dağı’nın en yüksek zirvelerinde besin piramidinin tepesindeki bölgeye hakimler. Kuyrukları ile birlikte uzunlukları 160 santimetreyi, ağırlıkları ise 60 kilogramı buluyor.
Bu leoparlar, 2016'dan bu yana nesli tükenme tehlikesi altında olan türler arasında sınıflandırılıyor. En büyük düşmanları ise kaçak avlanma. Yavruları iki yıla kadar annelerinin yanında kaldıktan sonra sonra başka bir bölgeye geçerek kendi hakimiyet bölgesini kurar.
Gündüzleri genelde saklanan bu hayvanlar, geceleri yaban keçisi, ceylan ve domuz avlayarak beslenir.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın