Dana Gas CEO’su: Amacımız Kürdistan Bölgesi'ne 24 saat elektrik vermek

26-10-2022
Etiketler Dana Gas Mecid Cafer
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Rûdaw’ın sorularını yanıtlayan Dana Gas CEO’su Mecid Cafer, Kürdistan Bölgesi’nde gaz üretimini 1 milyar metreküpe çıkarmak ve günde 24 saat elektrik sağlamak amacında olduklarını belirtti.

“Dana Gas” ve “Crescent Petrol” Şirketleri CEO’su Mecid Cafer, bugün ABD’nin başkenti Washington’da Rûdaw’ın sorularını yanıtladı.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli şirketlerin yöneticisi, pek çok uluslararası şirketin Kürdistan Bölgesi’nde milyar dolarlık yatırımlar yaptığını anımsattı.

Cafer, Kürdistan Bölgesi’nde gaz üretimini önümüzdeki zaman diliminde iki katına çıkarmayı hedeflediklerini, saldırılara rağmen şu anda 500 milyon metreküp gaz üretildiğini, bunu 1 milyar metreküpe çıkarmak istediklerini belirtti.

“Kürdistan Bölgesi ile 2007 yılında imzaladığımız anlaşmalar çerçevesinde milyar dolarlık yatırımlarda bulunduk.

Hemen ertesi yıl, 2008’de ise 80 milyon metreküp gaz üretmeye başladık. Şu anda ise LPG’nin yanı sıra 500 milyon metreküp gaz üretiyoruz. Gelecek sene bunun üzerine 250 milyon metreküp eklemeyi umuyoruz.”

“Elektrik için Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile işbirliği yürütüyoruz”

Gaz üretiminideki artış sonrası elektriğin 24 saat verilebileceğini aktaran Cafer, şunları kaydetti:

“Eklediğimiz 250 milyon metreküp sonrası bunu 1 milyar metreküpe ulaştıracağız. Bunu başarmak istiyoruz ve başarabiliriz.

Elektriğin 24 saat verilebilmesi adına Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile işbirliği yürütüyoruz. Bunun çok önemli ekonomik ve toplumsal bir amaç olduğunun bilincindeyiz.”

Kürdistan Bölgesi’nde bu sene İran destekli grupların füzeli ve İHA’lı saldırılarına sık sık maruz kaldı.

Çemçemal’de bulunan Kor Mor gaz sahasını işleten Dana Gaz da sonuncusu 12 Ekim’de olmak üzere birkaç kere roketlerin ve patlayıcı yüklü droneların hedefi oldu.

“Irak’ın tamamına elektrik sunmak amacımız”

Öte yandan saldırılar üretimi durdurmadı. Cafer saldırılara ilişkin yaptığı değerlendirmede saldırıları “talihsizlik” olarak değerlendirerek bunların sadece Kürdistan Bölgesi’ni değil tüm Irak’ı hefef aldığının altını çizdi.

Cafer şöyle konuştu:

“Bu saldırılar Irak’ın çıkarlarına karşı yapıldı, zira bizim yaptığımız şey sadece Kürdistan Bölgesi değil Irak’ın tamamına temiz ve ekonomik olarak erişilebilir elektrik sunmak.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli