‘Adil Abdulmehdi, Kürdistan’ı koruyan bir politika izliyor’

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi hükümeti ile Federal Irak hükümeti arasında devam eden bütçe, memur maaşları, peşmerge ve tartışmalı bölgelerle ilgili konulardaki sorunları yakından takip etmek için birkaç komisyon oluşturuldu. Başbakan Mesrur Barzani başkanlığındaki Kürdistan Bölgesi hükümeti, Bağdat’la sorunları çözmeyi amaçlıyor.

Erbil-Bağdat hattında yaşanan sorunları masaya yatırmak üzere önümüzdeki hafta Kürdistan hükümetinden bir heyetin Bağdat’ı ziyaret etmesi bekleniyor.

Taraflar arasındaki diyalogun pek umut vaat edici olmadığını dile getiren Irak Parlamentosu İslami Birlik Partisi (Yekgırtu) Milletvekilli Cemal Koçer, “Irak hükümeti, Kürdistan’ın borçlarını, buna petrol şirketlerin ki de dahil, ödemekten kaçıyor. Kürdistan hükümeti de borç konusunda bir çözüm bulunması halinde petrol gelirini Bağdat’a teslim etmeyi planlıyor. Bu kapsamda eğer borçların ödenmesine bir çözüm bulunulabilirse, Erbil petrol gelirini teslim edecektir. Ancak her iki taraf kendi düşüncelerini diretirse bu durumda anlaşmaları zor olur” dedi.

Bağdat’a Kürdistan Bölgesi’nin borçlarını ödeme önerisinde bulunan Koçer şunları söyledi:

“Irak hükümeti söz konusu borçların bir kısmını ödesin daha sonra Kürdistan’ın gelirinden kessin. Özellikle şu anda Irak’ın banka yedeği 87 milyar dolarken bunu yaparsa zorlanmayacaktır. Deloitte şirketinin verilerine göre, Erbil yönetimi eğer petrolünü varil başına 55 ile 66 dolar arasında bir fiyattan satıyorsa o zaman gelirin sadece yüzde 30’u Kürdistan Bölgesi’nin hazinesine giriyor. Diğer gelir ise petrol şirketlerin çalışması karşılığında onlara veriliyor.”

Irak’ın 2019 mali yılı bütçesinde yer alan madde gereği, Bağdat yönetiminin her ay 454 milyar dinar memur maaşlarıyla 68 milyar dinar Peşmerge Güçlerinin aylık maaşını Erbil yönetime göndermesi gerekiyor. Ancak bu yılın başından itibaren Bağdat yönetimi aylık sadece 454 milyar dinar gönderdi, Peşmerge Güçlerinin maaşı ise şuana kadar gönderilmedi.

Öte yandan Kürdistan Bölgesi’nin bütçesini kesmesi yönünde Başbakan Adil Abdulmehdi’ye baskı kurulduğu iddia ediliyor. Erbil-Bağdat arasında yapılan anlaşmaya göre Kürdistan Bölgesi günlük ürettiği 250 bin varili SOMO’ya teslim etmesi gerekiyor.

Rûdaw’a konuşan Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Irak Milletvekili Şerwan Mirza, “Siyasi ve ekonomi istikrarın yanı sıra Adil Abdulmehdi’nin üzerindeki baskıları azaltmak için Kürdistan Bölgesi günlük 250 bin varili Bağdat’a teslim etmeli. Aynı zamanda hak ettiği mali kaynakları da almakta direnmeli. Bağdat yönetiminin bu gün gönderdiği bütçeden 682 bin memurun maaşı ödeniyor” diye konuştu.

Kürdistan Bölgesi Enerji ve Doğal Kaynaklar Komisyonu Başkanı Balen İsmail ise, “Kürdistan Bölgesi yetkilileri günlük üretim kapasitesinin 435 bine ulaştığını söylüyor ancak Bağdat yetkilileri kapasitesinin 500 bin varile ulaştığını ifade ediyor” dedi.

Irak Parlamentosu Enerji ve Doğal Kaynaklar Komisyonu üyesi Falih Abdulselam Khaz Ali de, amaçlarının Kürt memurlarının maaşını kesmek olmadığını ifade ederek şöyle dedi:

“Parlamento bütçe yasasını oy çokluğuyla kabul etti. Bütçe yasası Kürdistan Bölgesi’nin günlük 250 bin varili Bağdat’a teslim etmesini zorunlu hale getiriyor. Buna karşılık da Irak hükümeti, Kürdistan’ın gelir kaynağını teslim edecek. Kürdistan Bölgesi’nin dile getirdiği petrol şirketlerinin borçlarını ödeme hususu bütçe yasasında yer almıyor. Başbakan Adil Abdulmehdi Kürdistan Bölgesi’ni koruyan bir politika izliyor. Biz bu konuda birkaç kez kendisine eleştirimizi ilettik. Irak’ın güneyinde bazı kentler yoksullukla mücadele ediyor. Maliye Bakanı ile Petrol Bakan’ın soruşturmalarını bekliyoruz. İhlallerin devam etmesi halinde Başbakana karşı soruşturma açacağız ve gerekirse kendisine verilen görevi de geri alacağız.”