Cemil Bayık: Savaşı Eylül sonu başlatabiliriz

26-09-2014
Rûdaw
Etiketler Cemil Bayık KCK PKK IŞİD AKP
A+ A-

Haber Merkezi – Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) Eşbaşkanı Cemil Bayık, savaşı başlatma yetkisinin kendilerinde olduğunu belirterek, “Savaşı Eylül sonunda başlatabiliriz” dedi.

 

Al-Monitor’den Amberin Zaman’ın sorularını yanıtlayan Bayık, önemli açıklamalar yaptı.

 

KCK Yürütme Konseyi’nin 24 Eylül’de yaptığı ve “AKP hükümetinin 18 aydır süren karşılıklı ateşkesin koşullarını ortadan kaldırdığını” kaydettiği açıklama konusunda Bayık, şunları söyledi:

 

“Savaşı Eylül sonunda başlatabiliriz. Savaş başlatma yetkisi bizdedir.”

 

KCK Eşbaşkanı, “Ya Öcalan?” sorusu üzerine de, “Savaşa biz karar veririz. Ateş bozma yetkisi bizde ve bizim yönetimimizde. Ama barışa, sürecin devamına Önder Apo karar verir. Onun rolü farklı, bizimki farklı. Birbirini tamamlayan roller. Zaten bu yönde açıklama yapacağız” dedi. Bayık, şöyle devam etti:

 

“Öcalan bizim önderimiz. Biz bir önderlik hareketiyiz. Önderimize bağlıyız. Ama Türkiye adım atmadan önderlik ‘hayır savaşmayın’ nasıl diyecek ki? Diyemez. Dese bile savaşçılar bunu kabul etmezler. Biz savaşçıları zor tutuyoruz.”

 

Röportajda, “Kobani’deki durum barış sürecini nasıl etkiliyor?” sorusuna Cemil Bayık, “DAİŞ’in (IŞİD) Kobani’ye yönelik saldırıları bize iki meselenin netleşmesini sağladı. Bir; Türkiye’nin DAİŞ’le ilişkilerini sürdüreceği… “ cevabını verdi. Bayık, şöyle devam etti:

 

“Çünkü DAİŞ’in saldırılarına destek olan, Kobani’yi bu tarzda boşalttıran ve tampon bölgenin kurulması peşinde koşan Türkiye DAİŞ’le ile ilişkilerini kesmesi mümkün değil. Çünkü DAİŞ Türkiye ile ilişkilerini belgeleyen bütün kirli çamaşırlarını açığa çıkaracak.”

 

“Türkiye’nin İslami Devlet’e yardım ettiğini kanıtlayabilir misiniz?” sorusu üzerine de KCK Eşbaşkanı, şunları söyledi:

 

“Bakınız, DAİŞ Kobane’ye saldırmadan iki gün önce Türk yetkilileri Kobane’den sorumlu YPG yetkilisini uyarıyor. Diyor ki (Suriye’de Türk toprağı sayılan ve Türk askerlerce korunan) Şah Sultan Türbesi’ne herhangi bir saldırınız olursa sizi vururuz. Yani ortada bir şey yokken bunu söylüyor. İkincisi, Kobani saldırısı başladıktan iki gün sonra Türkiye’ye ait bir tren (IŞİD denetimindeki) Tel Abyad sınır kapısına gelmeden bir Arap köyü önünde duruyor, orada cephane ve silah boşaltıyor, tren hattı üzerinde DAİŞ’e veriyor. Bunu bizzat görenler var. DAİŞ’in tankları Kobane’ye dayanmış durumdu ve bu süreçte rehineler meselesi güya çözülüyor. Bunlar birbirlerine bağlantılıdır hep.”

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli