Diyarbakır’da bazalt, gençlerin elinde sanata dönüşüyor

26-04-2019
Rûdaw
A+ A-

Haber Merkezi- Diyarbakır'da unutulmaya yüz tutan taş işleme sanatının yeniden canlandırılması için düzenlenen kursta yeni nesil taş ustaları yetiştiriliyor.

 

Sur Halk Eğitimi Merkezi (HEM) Müdürlüğü ile Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürlüğü işbirliğiyle, kentin mimarisinin korunmasında önemli yer tutan bazalt taşının işlenerek kullanımının artırılması amacıyla kurs düzenlendi.

 

Tarihi İçkale'deki Müze Müdürlüğünde tahsis edilen alanda ilk etapta 25 genç eğitim almaya başladı.

 

Yaklaşık 2,5 ay sürmesi beklenen eğitimlere katılan kursiyerler, alacakları sertifika ile kentte yürütülecek restorasyon ve yeniden inşa çalışmalarında görev alma imkanına kavuşurken, bu mesleği yeni nesillere de aktarmış olacak.

 

 

 

Sur HEM Müdürü Mehmet Gülsever, tarihi yapıların korunması ve kültürün nesilden nesile aktarımının sağlanması adına taş işleme kursu açılmasına yönelik proje hazırladıklarını söyledi.

 

İŞKUR işbirliğinde yürüttükleri projeye Diyarbakır Müze Müdürlüğünün de yer tahsisi ile katkı sunduğunu anlatan Gülsever, kursiyer seçiminde de çok hassas davrandıklarını belirterek, sözlerine şunları ekledi:

 

“Kursiyerlerimizin üzerinden inşallah yeni nesillere bu mesleği aktaracağız. Malumunuz Sur yeniden inşa ediliyor. Özellikle tarihi evler aslına uygun yeniden restore ediliyor. Bu alanda kalifiye elemana çokça ihtiyaç var. Kursiyerlerimiz buradan mezun olduktan sonra restore edilecek ve yeniden yapılacak evlerde vazife alabilecekler, bu alanda istihdam edilebilecekler.

 

Burada yetişecek ustalarımıza bu alanda yeni kurslar da açmayı hedeflemekteyiz. Bu kurslarla ilçemiz, ilimiz, memleketimiz birkaç usta dahi kazanırsa ne mutlu bize.”

 

Bilgisayar Programcısı Muhammed Gündüz ise kursa öncelikle iş amaçlı geldiğini ancak daha sonra bunun bir sanat olduğunu anladığını ve bu şekilde yaklaştığını dile getirdi.

 


 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli