Erbil: Karayolları açılıyor

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi, 16 Ekim 2017'den beri kapalı olan Erbil-Kerkük ile Erbil-Mahmur karayollarını yeniden trafiğe açıyor.

 

Rûdaw'a konuşan Erbil Asayiş Müdürü Tarık Nuri, Erbil-Kerkük ile Erbil -Mahmur karayollarını Perşembe gününden itibaren açacaklarını söyledi.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti'nin tek taraflı olarak karayolları açma kararı aldığını dile getiren Tarık Nuri, Bağdat'ın tavrını şu an için bilmediklerini ifade etti.

 

“Karayolların kapatılmasının sebebi biz değiliz” diyen Tarık Nuri, şöyle devam etti:

 

“Savaştan dolayı yollar bozuldu. Özellikle Kerkük- Erbil karayolu üzerinde bulunan Pırde Köprüsü patlatıldı. Irak hükümeti söz konusu köprüyü yeniden yapmalı. Ayrıca Karayollarının tamamen açılması ve durumun normalleşmesi için Irak hükümeti bazı adımlar atmalı. Havalimanları açılmalı, Mahmur ve Pırde'deki aski durum sonlandırılmalı.”

 

Erbil Asayiş Müdürü, karayollarında "kontrol noktaları" inşa edeceklerini dile getirdi.

 

Erbil İl Meclisi'nin 25 Şubat'ta Irak ve Kürdistan Bölgesi Başbakanlığı'na gönderdiği yazıda, Erbil-Kerkük ile Erbil-Mahmur karayollarının kapalı tutulmasının insan hayatını olumsuz etkilediği ve ticaretin durmasına neden olduğu hatırlatılarak, sorunun çözülmesi talep edildi.

 

Yazıda, Kürdistan Bölgesi'ndeki havalimanlarında da dış uçuşların başlatılması istendi.

 

Irak Ordusu ile Heşdi Şabi'nin Kerkük ve Kürdistan Bölgesi idaresi dışındaki bölgelere saldırdığı 16 Ekim 2017'den beri söz konusu yollar kapatılmış durumda.

 

Peşmerge Güçleri Kerkük Batı Cephesi Sorumlusu Kemal Kerküki, geçtiğimiz günlerde Rûdaw'a verdiği demeçte, karayollarının birkaç gün içinde açılacağını belirtmişti.

 

İnsanların hayatını korumak amacıyla Peşmerge Güçleri'nin bulundukları yerlerde kalacağını dile getiren Kemal Kerküki, “Biz tek taraflı olarak karayollarını trafiğe açacağız” ifadelerini kullanmıştı.