Doğal Kaynaklar Bakanından Rûdaw'a: Kor Mor gaz sahasında gaz ve elektrik üretimine yeniden başlandı

26-01-2024
Etiketler İHA Saldırısı Kor Mor gaz sahası Kürdistan Bölgesi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – İHA’lı saldırıya uğrayan Süleymaniye’deki Kor Mor gaz sahasınde yeniden üretime geçildi ve elektrik kesintisi son buldu.

Rûdaw’a konuşan Kürdistan Bölgesi Doğal Kaynaklar Bakan Yardımcısı Ahmed Müftü, Kor Mor sahasında gaz üretiminin yeniden başladığını ve elektrik üretiminin normale döndüğünü söyledi.

Öte yandan  Dana Gas'ın Irak Genel Müdürü Şakir Vecid, Perşembe günü meydana gelen saldırı nedeniyle askıya alınan Kor Mor gaz sahasındaki faaliyetlerine yeniden başladıklarını söyledi.

Süleymaniye’nin Çemçemal ilçesindeki Kor Mor doğalgaz sahasına  insansız hava aracından roketlerle saldırı düzenlendi. Saldırı sonucu bir yakıt deposunda yangın çıkmış, saldırıda herhangi bir can kaybı yaşanmamıştı.

Olay yerine ambulans ve itfaiye ekipleri sevk edilmiş, güvenlik güçleri de soruşturma başlatmıştı. Dana Gas, saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada saldırı sonrası sahada üretimin geçici olarak durduğunu ve bazı yerleşim yerlerine elektrik verilemediğini duyurdu.

Kürdistan Bölgesi Doğal Kaynaklar Bakan Yardımcısı Ahmed Müfti, "Kormor Gaz sahası saldırı öncesindeki seviyede gaz üretimine yeniden başladı" dedi.

Ahmed Müftü, Kormor Gaz Sahasında gaz üretimine başlanmasının ardından hemen elektrik üretimine de başladıklarını, daha fazla ayrıntıyı yarın açıklayacaklarını duyurdu.

Dana Gas: Üretime başlamayı kararlaştırdık

Öte yandan Dubai merkezli Dana Gas  Irak Genel Müdürü Vecid Şakir ise Rûdaw'a yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Şirketimiz, Abu Dabi Menkul Kıymetler Piyasası Açıklama Listesi'nin 33. Maddesi uyarınca bu sabah Kormor Gaz Sahasında faaliyetlerine devam etme ve gaz üretme kararı aldı."

Ne olmuştu?

Süleymaniye’nin Çemçemal ilçesinin Kadir Kerem bölgesinde yer alan Kor Mor doğalgaz sahasına yönelik dün akşam 22:45 sularında İHA’larla saldırı düzenledi. Üst düzey bir yetkiliden alınan bilgiye göre, tesiste yangın çıktı, gaz üretimi geçici olarak durduruldu ve bir çok yerleşim yerinin elektrikleri kesildi.

Elektrik Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, "İşçilerin ve sahanın güvenliği için tüm enerji santrallerine gaz temini durduruldu. Saldırı 2.800 megavattan fazla elektrik kesintisine neden oldu” denildi.

Saldırı Kanada, Fransa ve ABD tarafından kınandı.

Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, Kor Mor doğalgaz sahasına düzenlenen saldırıyı kınayarak, Irak hükümeti ve dost mütefik ülkelere Kürdistan Bölgesi'ne yönelik saldırıları durdurulması için harekete geçme çağrısında bulundu.  Başbakan Kürdistan halkına da “komplolara karşı direnişle ve cesaretle göğüs germe” çağrısında bulundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, ABD'nin İran'a yakın silahlı grupların Kürdistan Bölgesi'ne dün düzenlediği, sivil altyapıya zarar veren ve bölge genelinde elektrik sorunlarına yol açan saldırıyı kınadı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller basın brifinginde Kor Mor doğalgaz sahasına düzenlenen saldırıya ilişkin açıklama yaptı.

 Matthew Miller konu hakkında şunları söyledi:

"ABD, İran yanlısı silahlı grupların Irak Kürdistan Bölgesi'ne dün düzenlediği, sivil altyapıya zarar veren ve Irak Kürdistan Bölgesi genelinde elektrik sorunlarına yol açan saldırıyı kınıyor. Ayrıca Iraklı yetkililere soruşturma açma ve sorumluları adalet önüne çıkarma çağrısında bulunuyoruz. Bu vahşi ve anlamsız eylemlere karşı Kürdistan Bölgesi dahil Irak'taki ortaklarımızı desteklediğimizi yineliyoruz. Irak'ın egemenliği ve güvenliğini desteklemek amacıyla Irak hükümeti ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile çalışmaya devam edeceğiz."

Kor Mor doğalgaz sahası

Kor Mor doğalgaz sahası Süleymaniye ilinin Çemçemal ilçesine bağlı Kadir Kerem nahyesinde yer alıyor.

Kürdistan Bölgesi'ndeki Kor Mor sahası petrol ürünlerini arama, geliştirme, üretme, pazarlama ve satış yapmak üzere 2007 yılında kuruldu. Tesiste Ekim 2008'de gaz üretimi başlamıştı.

Kor Mor doğalgaz sahasına 2022 ve 2023 yıllarında da defalarca hedef alınmıştı.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli