Hayvanlar kontrol altında

26-01-2015
Rûdaw
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Bölgesi’nde hayvanlara yapılan aşı sayesinde, telefatın kontrol altında olduğu ve dünya standartlarında seyrrettiği bildirildi.

 

Kürdistan Bölgesi Tarım ve Su Kaynakları Bakanlığı Hayvan Sağlığı Müdürlüğü verilerine göre, yaklaşık 5 milyon 743 bin dolayında hayvana aşı yapıldı. Bu sayının 3 milyon 513 bin 677’sini koyun, 1 milyon 817 bin 918’ini keçi, 357 bin 453’ü de yük hayvanları.

 

Bakanlık, 96 gezici aşı timiyle 5 defa aşı kampanyası yürütüyor. Hayvan Sağlığı Müdürü Dr. Mikdat İbrahim, “Bu aşıları yapmaktaki amacımız, hayvan hastalıklarını kontrol altında tutmak ve insanlara zararlarını önlemek” diyor.

 

Aşıların zamanında yapıldığını belirten Dr. Mikdat İbrahim, sadece geçen yıl  1 milyon 978 bin koyun, 733 bin keçi ve 167 bin 633 yük hayvanının, hastalıklara karşı 2 defa aşılandığını belirtti.

 

Dr. İbrahim, aiılar sayesinde hayvan ölümlerinin yüzde 5’e kadar indiğini belirtiyor.

 

Geçen 2 yıl 10 aylık süre zarfında, 2 milyon 121 bin hayvanın aşılanması, Kürdistan Bölgesi’ndeki hayvan sayısında gözle görülür bir etki sağladı.

 

Dr. Mikdat İbrahim, aşılamanın hayvandan insana geçen brusella ve kuduz gibi hastalıkların da artışını engellediğini ifade etti.

 

Süleymaniye Veterinerliği Yöneticisi Dr. Ari Selahaddin, aşı sayesinde geçen 6 yıl içinde Süleymaniye vilayeti sınırlarında ciddi risk taşıyan bir hayvan hastalığı vakasının görülmediğini söyledi.

 

2013 yılında “lumpy skin disease” isimli yeni bir hastalığın Amediye bölgesinde görülmesi, uzun uğraşlardan sonra engellenebilmişti. 130’dan fazal vakanın görüldüğü bölgede, 36 vaka hayvan telef olmuştu.

 

Duhok Veterinerliği Yöneticisi Dr. Diyar Teyb ise, sözkonusu hastalığın Türkiye’den Kürdistan Bölgesi’ne kaçak yollarla gönderilen hayvanlardan yayıldığını ifade etti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli