Irak ile Kürdistan Bölgesi bütçe konusunda anlaştı

Erbil (Rûdaw) – Irak Federal Hükümetiyle Kürdistan Bölgesi Hükümeti,  2020 yılı bütçesi konusunda anlaşmaya vardıkları bildirildi.

2020 yılı bütçesini görüşmek için Bağdata’a giden Kürdistan Bölgesinden bir heyet merkez hükümetle anlaşma sağladıkları belirtildi.

Konuya ilişkin açıklama yapan Irak Planlama Bakanı Nuri Dılemi, “Erbil ile Bağdat arasında anlaşma sağlandı. 2020 yılı itibariyle anlaşmaya yürürlüğe girecektir. Yapılan anlaşma kapsamında Erbil yönetimi günlük 250 varil petrolü mekrezi Bağdat yönetimine teslim edecek. Anlaşmaya ilişkin detayları konuşmak üzere önümüzdeki hafta görüşmeler yapılacak” dedi.

Basına açıklama yapan Irak Petrol Bakanı Samır Ghazban, “Kürdistan Bölgesi yöneticilerinin katıldığı ve Irak Maliye Bakanı’nın başkanlık ettiği kapsamlı bir toplantı gerçekleştirdik. Görüşmede ayrıca maliye işlerden sorumlu Irak Başbakan Yardımcısı, petrol ve doğalgaz işlerinden sorumlu Irak Başbakan Yardımcısı ile Irak Merkez bankası Ali Muhsin Allak hazır bulundu. Toplantıda bütün konular ele alındı, özellikle bütçesinin en önemli konuları arasında yer alan petrol meselesine ilişkin öne anlaşmaya varıldı. İnşallah nihai anlaşmaya da vesile olur” dedi.

Kürdistan Bölgesi’nde üretilen 250 bin varilin Bağdat’te teslim edilmesi gerektiğini söyleyen Ghazban, “Erbil’de üretilen günlük 250 bin varil petrolü Somo’ya teslim edilecek. Buna karşılık bütçe hazırlanacak. Bütçe yasa tasarısını hazırlamak için önümüzdeki hafta Pazar ve Pazartesi günleri Kürdistan Bölgesi’nde bir heyet Iraklı mevkidaşlarıyla bir araya gelecek. Ardından yasa tasarısı Başbakan ve Bakanlar kuruluna sunulacak. Tasarı en son Irak Temsilciler meclisine gönderilecek” dedi.