KDP Merkez Komite üyesi Osman: Referandum ilelebet Kürtlerin elinde bir karttır
Erbil (Rûdaw) - KDP Merkez Komite üyesi Salar Osman, Bağımsızlık Referandumu’nun doğru bir karar olduğunu belirterek sonuçları ve etkileri üzerinde bilimsel tartışmaların başlatılması gerektiğini vurguladı.
Rûdaw’a konuşan Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Merkez Komite üyesi Salar Osman, 25 Eylül 2017’de yapılan Bağımsızlık Referandumu’nun büyük ve tarihi bir karar olduğunu, sonuçlarının ve etkilerinin ele alınması için sakin ve bilimsel bir şekilde tartışılması gerektiğini ifade etti.
“Bağımsızlık hayalimiz var”
Salar Osman, "Referandum çok doğru ve çok büyük tarihi bir karardı. Kürtlerin düşünce ve bakışında niteliksel bir dönüm noktasıydı. 25 Eylül 2017’de Kürtler bütün dünyaya Biz buradayız, milletiz, haklarımız var, barış ve demokrasi içinde yaşamak istiyoruz. Aynı zamanda bizim bağımsızlık hayalimiz var” dedi.
Yurt içi ve yurt dışındaki baskılara rağmen Kürdistan Bölgesi’nde sandıklar açıldı ve halk oyunu kullandı. Kürdistan Bölgesi ve Kürdistan’ın dışındaki Kürdistani bölgelerde halkın yaklaşık yüzde 93'ü bağımsızlığa "Evet" oyu verdi.
Ancak Irak hükümeti, Kürdistan Bölgesi’nin Referandum’una saygı duymak yerine Kerkük ve diğer Kürdistani bölgelerine saldırarak sınır kapılarını ve havaalanlarını bir süreliğine kapatma kararı alarak ağır yaptırımlar uyguladı.
Çözüm yolumuz Referandumdu
Referandum’un Kürdistanilerin ve özgürlükçülerin elinde sonsuza kadar kullanabilecekleri bir kart olduğunu vurgulayan KDP Merkez Komite üyesi Osman, “Bizler derin ve tarihi sorunları olan bir milletiz, 1991’e kadar art arda gelen Irak rejimleri bize Halepçe katliamı, Enfal soykırımı gibi büyük olayları bıraktı. Irak’ın özgürleştirilmesinden sonra bizim Bağdat ile derin sorunlarımız var. Söz konusu sorunlardan dolayı farklı çözüm alternatifleri arıyoruz. Bunlardan biri de Referandum'du” ifadelerini kullandı.
"Referandum, Kürdistan Bölgesi ve bu tarihi sürece önderlik eden Başkan Barzani açısından bir çözümdü; dolayısıyla tüm Iraklılar ve tüm dünya, referandumun kendi içinde bir çözüm olduğunu anlamalıdır” diyen Salar Osman, “Bizim bir çözüm yolumuz olmalıydı. O çözümlerden biri de referandumdu. Kürdistan, referandumdan sonra da barışçıl bir şekilde müzakere yapmak istiyordu” dedi.
Başkan Mesud Barzani ile Celal Talabani’in yeni Irak’ın kurulmasındaki rolü
Erbil ile Bağdat arasındaki sorunlara da değinen Osman, şunları ifade etti:
“Her iki taraf da anlayışını gözden geçirmeli. Aksine siyasi partilerin çok güzel mesajlar var, ancak uygulamada farklı anlayışlarla karşı karşıya geliyoruz.
Şu anda Erbil ile Bağdat’ın uzlaşması için daha olumlu bir zemin var. Iraklı emektar siyasi ve mücadelecileri siyasi anlayış düşüncesinden çok iyi anlıyorlar.
Ortak noktaları birleştirerek yeni Irak için bir tablo çizmeyi biliyorlar. Bahsettiğim tablo için biz birlikte çalıştık, kan döktük.
Başkan Mesud Barzani ile merhum Celal Talabani yeni Irak’ın kurulmasındaki katılımını hatırlatmak istiyorum. Dolayısıyla yeni Irak hepimizin ürünüdür, bütün Kürdistani mücadelecilerinin katılımıyla. Bizler bu anlayış ile Irak’a bakıyoruz."