Erbil'de İran ve Rojhılat’taki protestolar destek için gösteri düzenlendi

25-09-2022
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Jina Emini Erbil Protesto İran Rojhılat
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Başkent Erbil'de, Kürt kızı Jina Emini'nin İran “ahlak polisi” tarafından katledilmesi ve ardından İran ile Rojhılat’ta başlayan protestolara destek için bir gösteri düzenlendi. Göstericiler, “Jin, Jiyan, Azadi” (Kadın, Yaşam, Özgürlük) sloganları atarak İran’ı protesto etti. Gösteriye Jina Emini’nin komşusu da katıldı.

İran ve Rojhılat’taki (Doğu Kürdistan) protestolara destek için Erbil'deki Birleşmiş Milletler karargahı önünde bir gösteri düzenlendi.

Gösteriye katılanlar İran’ın kadınlara yaklaşımını temsili şekilde canlandırdı. “Jin, Jiyan, Azadi” (Kadın, Yaşam, Özgürlük) sloganlarının atıldığı gösteriye Saqiz kentindeki protestolarında yaralanan ve hayatı tehlikede olduğu için kaçan Rojhılatlı bir genç de katıldı.

Rûdaw’a konuşan ve siminin açıklanmasını istemeyen genç, “Geçen Pazartesi Saqiz'daki gösterilerde yaralandım. Ben de halkım gibi protestolara katıldım. Polis geldi ve aramıza daldı. Bize kurşun sıktılar. Beni beş metre öteden vurdular, düştüm ve yaralandım. Beni tutuklamaya çalıştılar ama insanlar beni kurtardı. O gece bir evde kaldık ve insanları tutukladıkları için kimse dışarı çıkamadı. Arkadaşlarım cımbızla bedenimden 48 saçma mermisi çıkardı" dedi.

Jina Emini'nin komşusu olduğunu belirten genç, "17 yıldır Jina Emini ile komşuyuz. Çok sakin ve güzel bir kızdı, farklıydı. Çok kibar ve ahlaklıydı. Hiç bir hatası yoktu" diye konuştu.

Gösteriye katılan Kobanili aktivist Abdul Zedan, "Ben Rojavalıyım ve Kobaniliyim, Rojhılat’ı destekliyoruz. Onlara devam etmelerini ve durmamalarını söylüyoruz" şeklinde konuştu.

Gösterisiyi organize eden grup mesajlarını Birleşmiş Milletler temsilcilerine ileterek uluslararası toplumdan İran ve Rojhılat halkı için destek istedi.

Rojhılatlı kadın hakları aktivisti Sergul Mirzayi, "Birleşmiş Milletler'in İran İslam Cumhuriyeti'nin insanlık dışı politikalarına ve protestocuları yasadışı şekilde bastırıp öldürülmesine karşı ses çıkarmasını umuyoruz" dedi.

Aktivist Sirwan Gerdi de, "Rojhılat’ta yaşananlar bir mendil değil, milli bir yaranın tedavisidir. Bu nedenle Jina gibi yüzlerce kişinin kanı, Kürdistan'ın özgürlüğünün mayası olacak” diye konuştu.  

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli