Erzincan'daki altın madeninde siyanür sızıntısı yaşandı

25-06-2022
Rûdaw
Etiketler Erzincan Siyanür Altın madeni
A+ A-

Haber Merkezi - Erzincan'ın İliç ilçesindeki altın madeni işletmesi olan Anagold Madencilik sahasında siyanür borularından birinin kırılması sonucu çevreye zehirli atık bulaştı. Siyanürün fırat nehrine karıştığı iddia edilirken valilik sızıntının Fırat havzasına ulaşmadığını açıkladı. Maden işletmesi hakkında çevreyi kirlettiği gerekçesiyle soruşturma başlatıldı.

İlçenin Çöpler köyünde faaliyet yürüten işletmenin siyanür borusunda sızıntı olduğu yönündeki haberler üzerine İliç Cumhuriyet Başsavcılığı, iddiaları araştırmak üzere TCK'nin "çevreye zarar verecek şekilde, atık veya artıkların toprağa, suya veya havaya verilmesi" hükmünü içeren 182'nci maddesinde düzenlenen "çevrenin taksirle kirletilmesi" suçundan soruşturma açtı.

Jandarma ekipleri de işletmenin bulunduğu bölgede herhangi bir çevre kirliliği olup olmadığı konusunda inceleme yaptı.

Bulaşan alan temizlendi

Valilikten yapılan açıklamada ise maden işletmesinde 21 Haziran'da gece saatlerinde Yığın Liç Sahası'na siyanür içerikli solüsyon taşıyan boru hatlarında meydana gelen arıza nedeniyle yaklaşık 20 metreküp solüsyonunun aktığının belirlendiği aktarıldı.

Solüsyonla kontamine (radyoaktif maddelerin bir yere bulaşması) olan alanın hipoklorit kullanılarak nötralize (herhangi bir nesneyi hiçbir taraf tutmamaya itmek) edildiği, kontamine toprağın iş makineleri vasıtasıyla temizlenerek liç sahasına taşındığının tespit edildiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu kapsamda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü, İzleme ve Denetim Daire Başkanı başkanlığında, il müdürlüğümüz teknik personellerince sahada gerekli inceleme ve değerlendirmeler yapılmış, yapılan tespitte bölgedeki mevsimsel akış gösteren hiçbir dereye akış olmadığı, Fırat havzasına gözlemsel olarak ulaşmadığı tespit edilmiştir. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca yetkilendirilmiş Lisanslı Çevre Laboratuvarı tarafından, müdürlüğümüz teknik personelleri gözetiminde, kirlendiği iddia edilen alanın 27 farklı noktasından numune alınmış olup ilgili laboratuvar tarafından analizleri gerçekleştirilecektir. Gerekli inceleme ve değerlendirme Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından sürdürülmektedir."

“Tutanakta öyle bir ifade yok”

Valilikten konuya ilişkin yapılan bir başka açıklamada ise bazı siyasilerin olaya ilişkin sosyal medyadan paylaşımda bulunduğu anlatılarak, şu ifadelere yer verildi:

"İliç ilçesinde incelemelerde bulunan bazı siyasilerimizin sosyal medya hesaplarında olay ile ilgili 'İliç'teki madenden sızan 20 ton siyanürün Fırat Nehri'ne karıştığı jandarma tutanaklarına geçmiş!...’’ şeklinde paylaşımda bulunulduğu görülmüştür. Jandarma tarafından tutulan tutanağın incelenmesinde, tutanaklarda, paylaşımdaki şekliyle bir ifadenin olmadığı, Fırat Nehri'ne karıştığı iddiasının ise tutanakta hiç geçmediği anlaşılmış olup dolayısıyla konunun jandarma tutanağıyla belirlendiği iddiası gerçeği yansıtmamaktadır."

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Rûdaw'ın Hamdaniya yangın haberi, uluslararası bir ödüle aday gösterildi

Rûdaw'ın Hamdaniya yangın haberi, uluslararası bir ödüle aday gösterildi

Rûdaw Medya Grubu'nun Musul’a bağlı Hamdaniye ilçesinde çıkan yangınla ilgili yaptığı haber çalışması, İngiltere'nin başkenti Londra'da uluslararası bir ödüle aday gösterildi. Rûdaw, dünyanın büyük medya kuruluşlarıyla birlikte bu prestijli ödül için yarışacak.